18.4 bin tonluk amiral gemisi, Sarayburnu'nda neden üç gün bekliyor?

18.4 bin tonluk amiral gemisi, Sarayburnu'nda neden üç gün bekliyor?

ABD donanmasının 6. Filosu bünyesindeki "USS Mount Whitney" adlı komuta kontrol gemisi, Ege Denizi yönünden gelip Çanakkale Boğazı''na girdi, Marmara''yı geçerek, Karadeniz''deki tatbikata katılmadan önce üç gün için Sarayburnu Limanı''na demirledi!

Geminin geçişine Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri botlarla eşlik etti.

Boyu 189 metre, ağırlığı 18 bin 400 groston olan USS Mount Whitney, Amerikan deniz kuvvetlerinin iki komuta gemisinden biridir. Dünyanın en gelişmiş elektronik cihazlarıyla donatılmıştır. Adını 4421 metre ile ABD''nin Alaska dışındaki en yüksek zirvesi olan Whitney dağından almıştır.

"USS Mount Whitney", Ağustos 2008''de Rus-Gürcü Savaşı''ndan sonra, insani yardım ulaştırmak için Karadeniz''e konuşlandırıldı. Poti limanından ayrıldıktan sonra 6 Kasım 2008''de Mount Whitney, Sivastopol limanına sokulmadı.

Mount Whitney, 19 Mart 2011''den itibaren Libya''ya NATO müdahalesi sırasında ana komuta gemisi olarak Akdeniz''de görev yaptı. Gemi, Libya''da uçuşa yasak bölge oluşturdu ve Kaddafi güçlerinin isyancılara saldırmasına engel oldu. Gemi 2014''te de Karadeniz''e çıkmıştı.

***

Montrö Boğazlar Sözleşmesi''nin 14''üncü maddesi, "Barış zamanında Boğazlar''da transit geçişte bulunabilecek bütün yabancı deniz kuvvetlerinin en yüksek toplam tonajı 15.000 tonu aşmayacaktır." diye başlar.

Yani USS Mount Whitney, her geçişte tonaj sınırlamasını tek başına aşmaktadır.

Burada akla "Öyleyse, Karadeniz''e nasıl geçiyor?" sorusu geliyor. Sanıyorum, sorusunun cevabı 14''üncü maddenin sonraki hükümlerinde var. Maddede, "Boğazlar''daki bir limanı ziyaret eden gemiler, bu tonaj sınırlamasına tabi değildir" deniliyor!

USS Mount Whitney, Sarayburnu Limanı''na üç günlük ziyaret yaparak 15 bin ton sınırına tabi olmaktan kurtuluyor. Tabii bunun için, savaş gemisinin davet edilmiş olması gerekiyor. Davet var ki Sarayburnu''na demirliyor!

***

Bilindiği gibi Amerikan 6. Filosu, 1968''de Dolmabahçe''ye demirlemiş, karaya çıkan ABD askerleri, protesto eylemleri yapan gençler tarafından denize dökülmüştü. 6.Filo''nun şimdiki ziyaretinde ise Türkiye Komünist Hareketi''ne mensup gençler, Galata Köprüsü''ne "Yankee go home" pankartı astı. Odatv''nin haberine göre protestocu gençler, "ABD emperyalizmi daha fazla yayılmacılık ve daha fazla savaş istediğini bu adımı ile göstermiş bulunmaktadır. Bu geminin ülkemize gelişi ve Karadeniz''de katılacağı NATO operasyonu doğrudan Doğu Akdeniz, Karadeniz, Ortadoğu ve Kafkaslar''a dönük emperyalist müdahalenin bir parçasıdır. Ülkemizdeki Amerikan işbirlikçisi güçler, AKP iktidarı ve yandaşları bu tablonun birinci elden sorumlusudur. Montrö Boğazlar Sözleşmesi''nin delinmesinden tutun, Karadeniz''de yükseltilen emperyalist saldırganlığın yandaşlığını kimlerin yaptığı; NATO''nun tüm operasyonlarına hevesli bir şekilde atlayanların kimler olduğu bellidir." diye açıklama yaptı.

***

İktidar medyası, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan''ın Roma''da ABD Başkanı Biden ile görüşmesini manşetlerden bir zafer gibi sunuyor ama Amerikan deniz kuvvetlerinin amiral gemisinin, Sarayburnu''na demirlemesini hiç sorgulamıyor...

Sorgulamayı bırakın, tek kelime eden yok! Anadolu Ajansı bülteninde, geminin Çanakkale Boğazı''ndan Marmara''ya girişi ve Sarayburnu''na demirlemesiyle ilgili kısa da olsa haberler var ama tek satır yer veren yok!

Komünistlerin protesto gösterisini ise devlet, mutlaka önceden haber almıştır. Bu eylemi engellemediklerine göre, "Amerikan savaş gemisinin Montrö''yü delerek, Karadeniz''e çıkmasına sadece komünistler karşı çıktı" diye bir algı oluşmasının, uygulanan politikaların devamı bakımından faydalı olduğunu değerlendiriyorlar herhalde... Gerçi protesto haberini de odatv''den başka veren yok. Odatv haber sitesi de hukuk dışı olarak halen kapalı tutuluyor...

Yazarın Diğer Yazıları