1980 - 1996 yılları arasında yaşayanlar ABD'de kan veremez. Peki ama sebebi ne? Türk Kızılay'ı onayladı

1980 - 1996 yılları arasında yaşayanlar ABD'de kan veremez. Peki ama sebebi ne? Türk Kızılay'ı onayladı
Yaşanılan dönemde gerçekleşen birtakım olaylar, uzun dönemlere sirayet ederek geleceğe yön verebilir. Bu durumun bir örneği de Türk vatandaşın ABD'de yaşamak isteyip orda kan verme girişimiyle ortaya çıktı. Türkiye'de 1980-1996 yılları arasında yaşayanlar neden ABD'de kan veremiyor?

1996-1980 yılları arasında yaşayan ve Türkiye''de yada bir Avrupa ülkesinde yaşayan hiç kimse ABD’de kan bağışında bulunamıyor. Bu olayı bir Türk vatandaşı da bizzat yaşamış. Sebebi ırkçılık olarak düşünüyor olabilirsiniz ancak sebep çok daha farklı: Çernobil.

WebTekno''dan aktarılan bilgilere göre; 1980 - 1996 yılları arasında Türkiye’de veya bir Avrupa ülkesinde bulunan kimselerden ABD’de kan bağışı kabul edilmediği bilgisinin kaynağı, ABD’de yaşayan ve bu olayı birebir yaşamış olan Türk vatandaşı İbrahim Yaşasın. Yaşasın, Florida’nın West Palm Beach bölgesinde ‘‘OneBlood’’ adlı kuruma kan bağışında bulunmak üzere başvuruyor. Yaşasın’ın Türk vatandaşı olduğu ortaya çıkınca kurum, kendisinden kan alınamayacağını söyleyerek başvuruyu reddediyor.

Yaşananlara hiçbir anlam veremeyen Yaşasın, ırkçılıkla karşı kaldığını düşünerek kurumdan şikayetçi olduğunu belirtiyor. Tam da bu noktada kurumdan, Yaşasın’ı dahi şaşırtan bir çıkış geliyor: Kurumun, Çernobil faciası sebebiyle belirli kriterleri karşılamayan bağışçılardan bağış kabul etmediği ortaya çıkıyor. Böylece yaşanan bu olayın ırkçılık değil, kan güvenliği meselesi olduğu anlaşılıyor.

ÇERNOBİL RİSKİ, KAN BAĞIŞINA ENGEL OLUYOR

Yaşasın’a; Türkiye’de yaşayıp yaşamadığı, yaşadıysa hangi yıllar arasında yaşadığı, askerlik yapıp yapmadığı, 1986’da Türkiye’de fındık, çay, yumurta gibi gıdalar tüketip tüketmediği soruluyor. Yaşasın; 1986’da Türkiye’de olduğunu, belirtilen gıdalardan tükettiğini ve askerliğini yaptığını söylediğinde ise kurum, 1986’da Çernobil dönemi yurt dışına satılan ürünlerin geri gönderildiği ve geri gönderilen ürünlerin de askeriye, okul gibi çeşitli kurumlarda dağıtıldığını gerekçe göstererek sadece Türk vatandaşlarından değil, Avrupa vatandaşlarından da kan bağışı kabul etmediklerini bildiriyor. Gerçekleştirilemeyen bağışa dair herhangi bir belge almadığını ifade eden Yaşasın, böylesi bir titizliği takdir ettiğini dile getirmekten de kaçınmıyor.

TÜRK KIZILAYI ONAYLADI

Türk Kızılayı Kan Hizmetleri Birim Yöneticisi Dr. Metin Kalender, donör seçimi esnasında donör sorgulama formuyla donörlerin belli kriterleri karşılayıp karşılamadığına bakıldığını ve ilgili şartların ülkeden ülkeye değişiklik göstermesinin normal olduğunu dile getirdi. Kalender, yaşanan olayın vatandaşlıktan öte bir sağlık endişesi olduğunun altını çizdi ve ‘‘ırkçılık değil, kan güvenliği’’ temeline dayanan duruşu onaylamış oldu.

İlgili Haberler