Çiftçiler “Ohhh” diyecek: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi müjdeyi verdi

Çiftçiler “Ohhh” diyecek: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi müjdeyi verdi
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nin özel bir şirketle ortak geliştirdiği proje kapsamında 2 bin yıllık tarihiyle Ahmet Buğdayı’nın üreticiyle buluşturulması planlanıyor. Yüksek verimli Ahmet Buğdayı kullanılması durumunda ekonomiye 165 milyon TL katkısı olacağı planlanıyor.

Korona virüs salgının tarımın önemini ortaya çıkardığı şu günlerde Karaman’da faaliyet gösteren Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve özel bir firma ile yürütülen ortak bir çalışanın neticesinde 2 bin yıllık tarihiyle bilinen ve Anadolu’nun tohum miraslarından olan Ahmet Buğdayının üreticiyle buluşturulması planlanıyor.

4 yıllık çalışmaya ilişkin bilgi veren Üniversitenin Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Aydın, Türkiye'nin 2 bin yıllık yerli buğdayı olan Ahmet Buğdayı'nı yeniden tarıma kazandırmak için artık gün saydıklarını belirtti.

Aydın, "Üniversitemizle ortaklaşa yürüttüğü proje doğru tarım uygulamasına önemli bir örnektir. Türkiye'de kıraç arazilerin ekilerek ekonomiye kazandırılması çok önemli. Islah ettiğimiz bu tohumla kıraç arazide yetişen buğday daha verimli ve kaliteli hale gelecek. İnşallah Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 2 bin yıllık Ahmet Buğdayı’nı tüm çiftçilerimize doğru tarım uygulamaları için vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye’de temel besin maddesi olan başta ekmek, makarna, hamur işi besinler ve bulgur için buğday üretiminin çok stratejik olduğuna dikkati çeken Duru, şunları kaydetti:

"Buğday üretiminde kendimize yetmemiz hayati öneme sahip. Atalarımızdan miras ve bölgemizin iklimine uygun tohumları ıslah ederek kullanmamız ülke olarak bizi rahatlatır. Şu anda Türkiye’de 1 milyon ton civarında bulgur üretimi var. Dışarıya da açılmasını istediğimiz bir ürün ve dış pazarlarda çok rağbet görmeye başladı. Üniversitemiz ile ıslah ettiğimiz Ahmet Buğdayı da bulgura çok yatkın bir buğday. Bölge iklimine uygunluğu, rekolte, renk, kalite ve besleyici özü ile Türkiye'de üretilecek bulgura çok katkısı olacağını düşünüyoruz."

Söz konusu projenin 2019 yılı fiyatları üzerinden yapılan değerlendirme ile ekonomiye 165 milyon TL katkısı olacağı üzerinde duruluyor.