2 RAMAZAN 1439

2 RAMAZAN 1439

Allah'ım! Biz Peygamberin Muhammed (s.a.s.)'in Senden istediği hayırlı şeyleri istiyoruz.Yine Peygamberin Muhammed (s.a.s.)'in Sana sığındığı şeylerden biz de Sana sığınıyoruz... (Tirmizî, "De'avât", 94)

KUR'AN'DAN ÖĞÜTLER

Biz bir âyetten her neyi nesheder veya unutturursak, ondan daha hayırlısını yahut mislini getiririz. Bilmez misin ki, Allah her şeye kâdirdir.

(Bakara, 106.)

Rabb'inize kulluk edin ki (Allah'ın) azabından korunasınız. (Bakara; 21.)

 O (Rabb) ki yeri sizin için bir döşek, göğü de bir bina yaptı. Gökten su indirdi, onunla size rızık olarak çeşitli ürünler çıkardı. Öyleyse siz de, bile bile, Allah'a eşler koşmayın. (Bakara; 22.)

 Muhakkak ki Allah bir sivri sineği, hatta daha üstününü misal getirmekten çekinmez. İman edenler bilirler ki, o şüphesiz haktır, Rabb'lerindendir. Ama küfre saplananlar: "Allah böyle bir misal ile ne demek istedi?" derler. Allah onunla birçoklarını şaşırtır, yine onunla

birçoklarını yola getirir. Onunla ancak o fasıkları şaşırtır. (Bakara; 26.)

BİR HADİS

Müslüman olan, kendisine yeteri kadar rızık verilen, Allah'ın kendisine verdiği nimete kanâat eden kimse şüphesiz kurtuluşa ermiştir. (Müslim, "Zekât", 125; Tirmizî," Zühd",35; İbni Mâce, "Zühd", 9).

BİR AYET

Eğer Biz bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik elbette sen Allah korkusundan o dağı boynunu eğerek paramparça olmuş görürdün. İşte Biz insanlara bu misalleri düşünsünler diye veriyoruz. (Haşr, 59/21)

MERAK ETTİKLERİNİZ

***

Oruç tutmayan kimse Teravih namazı kılabilir mi?

   Teravih namazı Ramazan ayına ait bir sünnetidir, oruçla doğrudan ilişkisi yoktur. Bu nedenle, mazeretli ya da mazeretsiz oruç tutmayan kişiler için de Teravih namazı kılmak sünnet-i müekkededir (Tahtavi, Haşiye ala Meraki'l-Felah, 227).

Ağız spreyi veya sakız çiğnemek oruca zarar verir mi?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

***

Bu sayfanın hazırlanmasında Diyanet İşleri

Başkanlığı yayınlarından faydalanılmıştır.

***

RAMAZAN MUTFAĞI

Kadir Usta'nın

Ramazan menüsü

-----------

* Bamya çorbası * Fırın makarna * Etli türlü

* Meyve * İrmik helvası

BAMYA ÇORBASI

Malzeme:

* 50 gr kuru çiçek bamya * 2 adet limonn 200 gr

kuzu eti ince kıyılmış * 2 adet soğan * Tereyağı

* 1 çorba kaşığı domates salçası * 6 su bardağı

su * 1 çay

Yapılışı:

Kuru bamyayı iki elinizin arasında veya bir kevgirin içinde ovalayarak tüylerini ayıklayın. Bir tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar kaynar su dökün, 2 dilim limon ilave edin. Bamyalar ipten çıkacak gibi yumuşayana kadar yaklaşık 10-15 dakika haşlayın. Haşlama suyunu süzün, ipten çıkarın. Eti tencerede kendi saldığı suyu çekene kadar

kavurun. İncecik kıyılmış soğan ve tereyağı ilave edin. Soğan hafif sararana kadar kavurmaya devam edin. Salçayı ekleyin, güzel kokusu çıkana kadar, 1-2 dakika daha kavurun. 6 bardak su ilave edin. Önce harlı ateşte bir taşım kaynatın.

1 limonun suyu, haşlanmış bamya ve pul biberi aynı anda tencereye atın. Tuzuna bakın. Hepsini tekrar kaynatın, daha sonra ateşi kısın. Bamya ve et yumuşayana kadar ağır ateşte (karıştırmadan) çorbayı pişirmeye devam edin. Yaklaşık yarım saat içinde bamya yumuşamış olur.