'2 seçimin mali yükü muhalefet için ağır'

'2 seçimin mali yükü muhalefet için ağır'
Türkiye, 24 Haziran'da hem milletvekilliği hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanırken iktidar partisi ile muhalefet partileri arasındaki kaynak dengesizliği tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Fatih Erboz / Yeniçağ

CHP milletvekilleri, "Cumhurbaşkanlığı seçimleri için özel bir yardım bulunmuyor. Özellikle muhalefetteki partilerin ve parti teşkilatlarının her iki seçimi birden yapmasında eşitsizlikler oluşuyor. Özellikle muhalefet partileri her zaman istedikleri kaynakları bularak seçimlere giremez. Muhalefet partileri her ne kadar seçim yardımı alsalar da bunu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanmak gibi lüksleri yok. Ayrıca cumhurbaşkanlığı seçimleri için bu noktada bağış yolu açık ancak bunu bulmak da her zaman kolay olmaz. İktidar partileri ister istemez bu konuda avantajlı oluyor" dedi.

Bu arada Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) ilgili kararı uyarınca adaylar, adaylığın kesinleşmesinden seçim sonuçlarının kesinleşmesine kadar geçen dönemde bağış alabilecek.

Adaylara, yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan, tüzel kişilerden ve Türk uyrukluğunda olmayan gerçek kişilerden bağış ve yardım yapılamayacak.

Adaylar sadece nakdi yardım alabilecek, ayni yardım kabul edemeyecek.

Bir kişinin her bir adaya yapabileceği nakdi yardım miktarı, her bir tur için en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarı olan 13 bin 916 lirayı geçemeyecek. Bağış ve yardımlar, veraset ve intikal vergisinden muaf olacak.