2008'de Türkiye'yi son teste tabi tutacaklar!

Yeni yıl mesajları arasında bence en önemlisi Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk’e aitti. Öztürk,  “435 milyar dolar borcun altındayız. Böyle bir ülkenin bağımsızlığı söz konusu edilemez. Ancak bu gerçeği söylemiyorlar, milleti aldatıyorlar. Son beş yıl içinde, devletimizi ayakta tutan ne varsa hepsini sattılar. Buna rağmen mevcut borçlarımız 180 milyar dolardan 440 milyar dolara çıktı. Borç paralarla yaşatılan aldatıcı ve sanal keyfin nasıl bir felaketle biteceğini düşünmek zorundayız. Türkiye’nin temel meselesi budur”  dedi. 

***

Borçla ilgili bir mesaj da Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Niall Ferguson’dan!
ANKA’nın haberine göre ABD ekonomisinde ağır borç yükünden kaynaklanan sıkıntıları, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1870’li yıllarda yaşadığı krize benzeten Ferguson, Financial Times gazetesinde yayınlandığı makalesinde, Kırım savaşının ertesinde Osmanlı idaresi altındaki Mısır’ın iç ve dış borçlarının büyük boyutlara ulaştığını, borç ödemelerinin imparatorluğun tüm harcamalarının yarıdan fazlasına tırmandığını ve 1875 yılında devletin iflâsını ilan ettiğini hatırlattı.
ABD’deki krizin farklı sebeplerden kaynaklandığını, ancak borçlar yüzünden finansal güç dengesinin Batı’dan Doğu’ya kaydığını örnekleriyle anlatan Ferguson, yine Osmanlı’dan örnek vererek,  “Borç krizinin ardından Sultan tahttan çekildi ve ardından Rusya, Osmanlı’nın Balkanlardaki konumuna öldürücü bir darbe vurdu. 
Bugünkü finansal kaymayı, doğudaki yeni ihracat ve enerji imparatorluklarının lehindeki benzer bir jeopolitik değişimin ne kadar çabuk takip edeceği henüz belli değil. Ancak bu tarihsel benzeşme, Amerika’nın adeta bir imparatorluğu andıran Ortadoğu ve Asya’daki üs ve müttefik ağları için iyi bir işaret değil. Borçlu imparatorluklar, er ya da geç borç verenleri tatmin etmek için hisse satmaktan fazlasını yapmaya mecbur kalırlar” dedi!

***

İngiltere’nin The Independent gazetesi de  “müflis” olarak tanımladığı ülkede bu yıl 120 bin kişinin borçlarını ödeyemediğini kabul edip, iflasını isteyeceği tahmininde bulundu.
Özellikle Noel alışverişlerinin ardından artan borçların, yükselen tutsat faizlerinin, giderek artan gıda ve akaryakıt fiyatlarının halkı iflas noktasına getirdiğini ifade eden gazete, borçlarını ödemekte güçlük çekenlerin sayısının nüfusun yüzde 23’ünü oluşturan 9,5 milyona yaklaştığına işaret etti. Yazıda, bu kişilerin ortalama borçlarının da 30 bin sterlin civarında olduğu kaydedildi.

***
  
Ve BBC,  “Yeni sivil Anayasa”  çalışmalarının Türkiye için kilit bir sınav oluşturacağını, 2007 yılının Türkiye için çalkantılı geçtiğini, 2008 yılının da  “test edici”  bir yıl olacağını öne sürdü!
BBC, Prof. Dr. Tayfun Akgüner’in,  “Yeni anayasa cumhuriyetin temel ilkelerini sarsacak”  görüşünü de dile getirdi.

***

Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk’ün sözleriyle toparlayalım: 
 “Kurtuluş Savaşı’nda, Türkiye’yi manda yapmak için çok uğraştılar. Fakat şehit ve gazi dedelerimiz buna karşı çıkarak bağımsız Türkiye’yi kurdu.
O gün Türkiye’yi ele geçiremeyenler, bugün bizi borç batağına sokarak istediklerini almaktadır. Türkiye, artık adı konmamış bir müstemleke durumundadır.”  
 Bugün Türkiye’den istediklerini,  “Yeni Anayasa” adı altında AKP’den almak yolundalar. BBC,  “test”  derken, bu teslimiyete Türkiye’de milli bir direnişle cevap verilip verilmeyeceğini kastediyor! Cevap verilmemesi, Türkiye’nin  “borç verenleri tatmin etmek için hisse satmaktan fazlasını yapmaya mecbur kalması”  anlamına geliyor.
Biz eğlenmeye, savurganlığa devam edelim!
Borç bini aşınca gönül keklik eti istermiş!

Yazarın Diğer Yazıları