2018'deki döviz krizini bilen ünlü ekonomist Türkiye'yi bekleyen yeni krizin tarihini açıkladı

2018'deki döviz krizini bilen ünlü ekonomist Türkiye'yi bekleyen yeni krizin tarihini açıkladı
Rusya merkezli yatırım bankası Renaissance Capital'in küresel baş ekonomisti Charles Robertson, Türkiye’nin 2022 ve 2023 yılları içerisinde yeniden daralmaya gireceğini söyledi. Robertson, 2018'de yaşanan kur krizini bir yıl önceden tahmin etmesi ile biliniyor.

2018'deki döviz krizini bilen ünlü ekonomist Türkiye'yi bekleyen yeni krizin tarihini açıkladı

Piyasa yapısının kırılgan olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’de doların seyri de gündemi meşgul eden önemli konular arasında yer alıyor. 2018''de yaşanan kur krizini bir yıl önceden tahmin eden ekonomist Charles Robertson, Türkiye ekonomisi ile ilgili yeni tahminlerini açıkladı.

Rusya merkezli yatırım bankası Renaissance Capital''in küresel baş ekonomisti Charles Robertson, Türkiye''nin yüzde 7,4 ile hızlı büyüme kaydettiği 2017 yılında, ekonomideki ısınmanın sonunun iyi olmayacağı uyarısında bulunmuştu. Düşük faizli kredi büyümesiyle gelen yüksek cari açık ve artan dış finansman ihtiyacı, ABD ile yaşanan diplomatik krizle birleşerek kur krizini beraberinde getirmişti.

Robertson, bu döngünün tekrarlanmasını beklediğini açıkladı.

Robertson''ın tahminlerini aktaran Bloomberg, Türk lirasının ekonomi yönetiminin değiştiği kasım ayı sonrasında en çok değer kazanan para birimi olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın düşük faiz politikasından geri adım atıp yeni ekonomi ekibinin geleneksel para politikası izlemesini desteklemesinin, bu gelişmede etkili olduğunu belirtti.

2022 VE 2023’ten önce güçlü kredi büyümesinin yaşanacağını ve ardından yeni bir kriz olacağını belirten Robertson, şunları söyledi:

YENİ BİR GENİŞLEME VE DARALMA ÖNGÖRÜSÜ

Mevcut senaryoma göre, Türkiye ekonomisinde yeni bir genişleme ve daralma döngüsü yaşanacak. Yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine gidilecek ve bu da 2022''de, yani 2023''teki başkanlık seçimlerinin hemen öncesinde güçlü kredi büyümesini beraberinde getirecek ve sonra yeni bir kriz olacak.

Erdoğan''ın bir şey yapması gerektiğine ikna edildiğini birçok kez gördük. Her defasında, maliyetler arttı ve kazanımların süresi kısaldı. Küresel faiz oranlarına bakın, bir de Türkiye''deki faizlere… Önde gelen tüm gelişen ülkelerde faizler yüzde 5''in altında, Türkiye hariç.