2019 Türkiye'de böyle geçti

2019 Türkiye'de böyle geçti
Türkiye'de 2019 yılı oldukça hareketli geçti. 2019 yılının en önemli olayları arasında İstanbul seçimi başı çekerken, ülke gündemini etkileyen pek çok olay yaşandı.

2019 Türkiye'nin en kritik süreçlerine sahne oldu. Sonuçları tarihi değişime neden olan 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçları, YSK'nın İstanbul seçimini iptal etmesi, Barış Pınarı Harekatı ve İstanbul'da yaşanan deprem 2019'da en çok gündemde yer alan gelişmeler oldu.

İşte 2019 Türkiye'sinde yaşananlar...

y1-020.jpg

CHP ve İYİ Parti arasında sağlanan uzlaşma kapsamında 31 Mart seçimlerinde iki partinin 22 büyükşehir ve 27 ilde iş birliği yapması kararlaştırıldı.

y2-017.jpg

PLASTİK POŞET

Plastik alışveriş poşetleri, 1 Ocak itibarıyla tüketicilere 25 kuruş karşılığında verilmeye başlandı.

x0btmmsjdk2mkhzi4pyqva.jpg

ÇİFTLİK BANK

Çiftlik Bank'ın firari sahibi Mehmet Aydın, Interpol'ün en çok arananlar listesine dahil edildi.

baggwbpysu6jixicnfesxw.jpg

CEREN DAMAR 

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi araştırma görevlisi Ceren Damar Şenel, öğrenci Hasan İsmail H. tarafından öldürüldü.

mmrkyhuff0op3rz8w2adqw.jpg

AYŞEN GRUDA VEFAT ETTİ

Tiyatro ve sinema oyuncusu, Yeşilçam'ın unutulmaz isimlerinden Ayşen Gruda, hayatını kaybetti.

hrfdb-hrtk2zw4kkv7sqya.jpg

KARTAL'DA BİNA ÇÖKMESİ

İstanbul Kartal'da Orhantepe Mahallesi'nde bulunan 7 katlı bir bina çöktü. Olayda 21 kişi öldü, 14 kişi yaralı kurtarıldı.

ppovv0gojeq1arrwchmuxq.jpg

ŞULE ÇET DAVASI

Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet'in ölümüne ilişkin, haklarında "cinayet", "nitelikli cinsel saldırı" ve "hürriyeti tahdit" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 39'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan iki sanık, hakim karşısına çıktı.

sbvkwricf06qaumbqckdag.jpg

Mart ayının en önemli gelişmeleri arasında 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Seçimleri ilk sırayı aldı.

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandığa gitti. Seçimlerde kayıtlı 57 milyon 93 bin 410 seçmenden 43 milyon 651 bin 815'i oy kullandı. Seçime katılma oranı yüzde 83,99 olarak hesaplandı. Toplam oyların 1 milyon 395 bin 233'ü geçersiz sayıldı. Geçersiz oyların oranı yüzde 3,2 oldu. 

2hx1fo3tgk67wcepsu956q.jpg

MAZBATA TARTIŞMASI

Nisan ayına, 31 Mart'taki mahalli seçimlerin sonuçları, bunlara yapılan itirazlar ve görev değişiklikleri damgasını vurdu.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin resmi olmayan sonuçlarına göre, İstanbul'da Ekrem İmamoğlu, Ankara'da Mansur Yavaş, İzmir'de Tunç Soyer seçimleri kazandı. CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İmamoğlu, mazbatasını 17 Nisan'da aldı ancak oy sayım döküm işlemlerine ilişkin tartışmalar ay boyunca devam etti.

cya7jdaeie684du3znduhw.jpg

KILIÇDAROĞLU'NA SALDIRI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çubuk ilçesinde şehit sözleşmeli piyade er Yener Kırıkcı'nın cenaze namazının ardından linç girişimine uğradı. 

tr90bjo5eeyfn6vpjbhveq.jpg

YARGI REFORMU

Yargı Reformu Strateji Belgesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 30 Mayıs'ta açıklandı.

cw2mhjnzyuoinx5jqnmvpq.jpg

İBB BAŞKANI İMAMOĞLU OLDU

23 Haziran'da yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini, oyların yüzde 54,21'ini alan Millet İttifakı adayı CHP'li Ekrem İmamoğlu kazandı.

oqwyno-riu6k9cuvnjcn1w.jpg

S-400 SEVKİYATI

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı ve teslimatı 12 Temmuz'da yapılmaya başlanan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı'na intikali tamamlandı.

484jhk-3lkeux6qaprgwbg.jpg

BEDELLİ ASKERLİK

Bedelli askerlikten yararlanacak yükümlülerin başvuruları 16 Temmuz'da alınmaya başlandı. 2019 yılı bedelli askerlik bedeli 33 bin 230 lira, dövizle askerlik ücreti 5 bin 442 euro olarak belirlendi.

vg8we5iilu-zcjk2tdsi-g.jpg

DİYARBAKIR ANNELERİ

Diyarbakır'da iki gündür haber alamadığı 21 yaşındaki oğlunun HDP'lilerce dağa kaçırıldığını iddia eden 70 yaşındaki Hacire Akar, camını kırdığı partinin Diyarbakır İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlattı.

7c733lf2re2qdenxdffouw.jpg

SALDA GÖLÜ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Salda Gölü'nün doğal güzelliklerinin korunması ve yapılaşmanın önüne geçilmesi için Özel Çevre Koruma alanı ilan edilmesiyle 4 bin 400 hektarlık korunan alan, gölün tüm çevresini kapsayacak şekilde 29 bin 500 hektara çıkarıldı.

jftmmgec4ewkxmkbunehka.jpg

5,8'LİK İSTANBUL DEPREMİ

İstanbul genelinde hissedilen deprem meydana geldi. AFAD, İstanbul'daki depremin büyüklüğünü 5,8 olarak açıkladı. 

6yag69s0qegduwxfv3rykg.jpg

BARIŞ PINARI HAREKATI

Ekim ayına Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla 9 Ekim'de başlatılan Barış Pınarı Harekatı damgasını vurdu.

ggxh0jjvlu-nbchmvyfeqw.jpg

ERDOĞAN-PENCE GÖRÜŞMESİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in 17 Ekim'de baş başa, iki ülke yetkililerinin heyetler arası görüşmelerinin ardından, 13 maddelik "Kuzeydoğu Suriye'ye İlişkin Türkiye-ABD Ortak Açıklaması" kamuoyuyla paylaşıldı.

idzdx-ig3uo3ifgyba9stq.jpg

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Kasım'da, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi. Barış Pınarı Harekatı'ndan sonra gerçekleşen ilk yüz yüze görüşmenin ardından Erdoğan, Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü ve sağlıklı bir zeminde ilerletilmesi, iş birliğinin derinleştirilmesi konularında Trump ile hemfikir olduklarını dile getirdi.

dwepiclhrku82dcwfloqna.jpg

TANAP PROJESİ

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin (TANAP) Avrupa bağlantısı, 30 Kasım'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla İpsala'da düzenlenen törenle açıldı.

6g-h1pu87kwx1ibcoe0tha.jpg

YILDIZ KENTER VEFAT ETTİ

Ünlü tiyatro oyuncusu Yıldız Kenter, 17 Kasım'da İstanbul'da, akciğer rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede 91 yaşında ayatını kaybetti. "Devlet sanatçısı" unvanı da bulunan Kenter, sanat yaşamı boyunca 100'den fazla tiyatro oyunu, film ve dizide rol aldı.

yigg18azpeikjkozylmuiq.jpg

TERMİK SANTRAL VETOSU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de Cumhur İttifakı tarafından kabul edilen termik santral bacalarına filtre takılmasını erteleyen yasayı veto etti.

9ouqqo-quky2pmvqinri-g.jpg

CEREN ÖZDEMİR CİNAYETİ

Ordu'da, evinin önünde bıçaklanan balerin Ceren Özdemir'in (20) ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada şüpheli bir kişi yakalandı. Zanlı gözaltına alınırken, iki polisi bıçakla karnından yaraladı. Ordu Valisi, şüphelinin suçunu itiraf ettiğini açıkladı. Zanlının Ordu Cezaevi'nden firar ettiği ve 12 suç kaydının bulunduğu açıklandı.