2019'da AGİ ne kadar

2019'da AGİ ne kadar
Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücret zammını açıklandı Peki, asgari geçim indirimi AGİ 2019 ne kadar oldu?

Asgari Geçim İndirimi AGİ 2019 kaç TL olacak? Milyonlarca evli, bekar ve çocuklu çalışan ailelerin merakla beklediği haberin detaylarını sizler için derledik. Asgari Ücret Komisyonu geçtiğimiz günlerde üçüncü kez toplandı. Türk-İş asgari ücretin 2 bin 213 lira 40 kuruş olmasını talep etti. Tüm sendikaların önerisinin ardından ortak bir karar alınıp Aralık ayının sonunda belli olacak olan Asgari ücret maaş zammının ardından AGİ'de belli olacak. Asgari Geçim İndirimi hesaplanırken, ilgili yılın başındaki (Birinci 6 aylık) asgari ücret tutarının yıllık toplamı hesaplanır, hesaplanan yıllık toplam tutar, Asgari Geçim İndirimi oranı ile çarpılır, elde edilen Asgari Geçim İndirimine esas tutar en düşük Gelir Vergisi oranı olan %15 ile çarpılarak bulunan değer 12'ye bölünür ve aylık Asgari Geçim İndirimi tutarı hesaplanır. Oran hesaplanırken çalışanın medeni durumu göz önüne alınır. Yıllık asgari ücret toplamının, işçinin kendisi için %50'si, çalışmayan eşi için %10'u, bakmakla yükümlü olduğu 2 çocuğun her biri için %7,5'u, 3. çocuk için %10'u ve sonraki çocukların her biri için ise %5'i esas alınır. Bu oranların toplamı %85'i geçemez. Örneğin eşi çalışmayan ve 3 çocuğu olan bir işçinin asgari geçim indirimi oranı %50 + %10 + %7,5 + %7,5 + %10 = %85 olacaktır. Yıllık asgari ücret toplamı bu oran ile çarpılır ve sonuç 12'ye bölünerek aylık asgari geçim indirimi hesaplanır.

2019 AGİ NE KADAR OLACAK?

2019 yılının AGİ oranları, asgari ücret belli oldu. 1 Ocak 2019'da geçerli olmak üzere, brüt 2 bin 558 TL, net 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Buna göre, AGİ 191 lira olarak belirlendi

AGİ NEDİR?

Asgari Geçim İndirimi , bireyin veya geçim düzeyini sağlayacak bölümün toplam gelirden düşülerek vergi dışı bırakılması anlamına geliyor. Başka ifadeyle devletin bir çalışana bakmakla yükümlü olduğu kişilere bakarak, çalışanın ödediği gelir vergisinin çalışana iade edilmesi.

AGİ MAAŞA DAHİL Mİ

1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olan bekar veya eşi çalışan çocuksuz işçi maaşının içerisinde AGİ yer almaktadır. Ancak eşin çalışması ve çocuk durumuna göre artan AGİ ücretinin ayrı bir şekilde ödenmesi gerekiyor.