2020 kabusu bitmiyor: Tarımda tehlike çanları

2020 kabusu bitmiyor: Tarımda tehlike çanları
Ülkemizde korona virüs salgının görülmesinin üzerine alınan önlemler kapsamında sokağa çıkma yasağı ve şehirler arası yolculuk kısıtlamaları getirildi. Salgın nedeniyle getirilen kısıtlamalar tarımı durma noktasına getirebileceği belirtildi

Tarımsal üretim yapan illerde de insanlar sokağa çıkamıyor, tarlalarda, seralarda çalışacak işçi bulmak eskisi kadar kolay olamayacağı için çoğu ürün ekilememesi ve ekilen ürünlerinde tarlalarda seralarda kalma tehlikesi sinyal veriyor.

Uzmanlar korona virüsü salgınında gıda kıtlığı yaşanmaması için çiftçiye destek verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Açıklanan destek paketlerinde tarıma yer verilmemesi eleştirilerin hedefi oldu. Salgın sonrası tarımda ciddi sorunların ortaya çıkmaması için destek paketlerinin konuşulması ve salgın sonrası planın ortaya çıkarılması gerektiği belirtiliyor.

Salgın yarattığı kriz 2020 yılı için üretim azlığına neden olmasından dolayı 2021 yılı için telafisi mümkün olmayan tarımsal krizlere neden olacaktır.

TARLAYA GİTMEKTEN ÇEKİNİYORLAR: MASKE VE ELDİVEN ÖNLEMİ

Mevsiminde sebze ve meyve yiyebilmek için ekime başlaması gereken çiftçi korona nedeniyle tarlaya gitmekte çekiniyorlar. Ancak, ekonomisini düşünmek zorunda olan çiftçi her sene olduğu gibi sene mart ayında yapılması gereken ekimi maske ve eldivenle yapmaya çalışıyor.

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlere uyduklarını ancak ekim zamanı geldiği için işe koyulduklarını anlatan çiftçi Tahsin Söylemez, "Tarlaların ekilmesi gerekiyor, her türlü önlemimizi aldık ve ekime başladık. Maske ve eldiven takıyoruz, ellerimizi kolonya ile temizliyoruz. Ekim işi bitince yeniden evlerimize kapanacağız" dedi.

İlgili Haberler