21 haftadan alıntılar

Geride kalan haftada yapılan bir çok hakem hatası çok konuşuldu. Başakşehir-Beşiktaş maçında Mehmet Battal’ın önce

Alexis’e koluyla yaptığı ihlal, sarı karttı ancak ikinci defa Necip’in çenesine daha net kol darbesi nedeniyle 2. sarı gösterilmemesini örnek gösterebiliriz. Sezon başında ve devre arasındaki seminerlerde hakemlerden kasten rakibin yüzüne ve kafasına kol ve dirsekle yapılan ihlallere kırmızı kart, istem dışı bu ihlallere de sarı kart verilmesi istendi. Zaten Avrupa’da yapılan uygulama bu yöndedir. Süper Lig’de de hakemler bu uygulamaları bu haftanın dışında hep yapmıştır. TRT’de pazar akşamı Stadyum Programı’nda Ersin Düzen ve ekibinin bu pozisyonlara kart verilmesi gerektiğini bazı eski hakemlere rağmen savunmaları çok doğruydu kendilerini kutlarım. Bir başka konu da uzun boylu oyuncular için yapılan yanlış yorumlar oldu. Oyuncunun boyunun uzun olması değil, o futbolcuların kollarını doğru kullanması önemlidir. Tıpkı hentbolda kolunu açan oyuncunun kolunun topla buluşmasına penaltı çalınacağı gibi.

Bir başka husus ise frikiklerde her baraj kurulumu sonrası hakemlerin futbolcuya el ve kolunu nasıl tutacağını göstermesi ve bunun maçlarda kaç frikik verilirse verilsin defalarca tekrarlanması benim başlangıçtan beri doğru bulmadığım futbolculara verilen bu mini seminerler artık kaldırılsın. Avrupa artık bunu uygulamıyor. Bunu sık sık tekrarlamakla futbolcuları bilgisizlikle aşağılamıyor musunuz. Zaten bu bir kural değil. Bu durum ülkelerin Merkez Hakem Kurulları’na bırakılmıştır ve artık sonlandırılması gerekiyor. Bu uygulamalar minikler ve yıldız takım maçlarını yöneten hakemler o genç futbolculara öğretirse daha iyi olur. Ayrıca hakemler bazı oyunculara 3 yerde faul yaptığını söyleyerek sarı kartını gösteriyor. Bu doğru ancak 6-7 faul yapan bir çok oyuncunun kart görmediği maçların sayısı da oldukça fazla. Yalnız futbolcunun da yaptığı faul ilk olsa dahi kart gerektiğini, itiraz etmeyeceğini ve faulün niteliğinin kart gösterilip, gösterilmemesine uyması gerektiğini bilmesi gerekir.

 

*

 

Fenerbahçe-Kasımpaşa

Bülent Yıldırım

Birinci F.Bahçe golü öncesi Adem’e yapılan faul verilmedi ve gol oldu. Penaltı ve Titi’nin 2. sarıdan kırmızısı doğruydu.

 

*

 

Gençlerbirliği-Bursaspor

Deniz Ateş Bitnel

Ele çarpan toplar için devam kararları doğruydu ve genelde iyi bir maç yönetti. Rakibine kart gösterilmesini isteyen futbolcular da gözardı edildi.

 

*

 

Torku Konya-Osmanlıspor

Hüseyin Göçek

Seyircilerin iki takıma centilmenlik gösterisi örnek bir davranıştı. Bu oyun alanına da yansıdı. Hakemler başarılı bir yönetim gösterdi.

 

*

 

M. Sivasspor- Ç. Rizespor

Halis Özhakya

Ç. Rizesporlu Viera’nın Asım’ı tutması penaltı olmalıydı. Yiğid’in 2 sarıdan kırmızısı doğru karardı. Kaleci İtandje’nin rakibe yumruk sallaması da değerlendirilmedi.

 

*

 

Gaziantepspor-Akhisarspor

Ümit Öztürk

Kötü zeminde oynanan maçı iyi bir yönetimle sonlandırıdı.

 

*

 

Eskişehirspor-Antalyaspor

Cüneyt Çakır

Penaltı kararı doğruydu. Nadir’e sarı kart sonrası kötü lisandan kırmızı kartı doğruydu. 6 puanlık maçı başarı ile bitirdi.

 

*

 

Başakşehir-Beşiktaş

Ali Palabıyık

Mehmet Battal’ın koluyla rakibin çenesine darbesi 2. sarıdan ihracını gerektiriyordu vermedi. 1. devrenin bitiş düdüğü anında Mahmut’un Oğuzhan’ın ayağına kasıtlı basmasına kart çıkmalıydı.

 

*

 

Trabzonspor-Kayserispor

İlker Meral

2 penaltı da doğru. Trabzonspor’un aleyhine penaltısında Bosingwa’ya sarı kart doğru çünkü Aykut kademedeydi. 1. golde top rakipten alındığı için ofsayt yoktu. Samba Sow’un kolunun kırılması üzüntü vericiydi. Maçı iyi yönetti.

 

*

 

Mersin-Galatasaray

Y. Kemal Uğurlu

Vederson’a sarı kart verilmedi ancak sonrası 10 sarı 1 kırmızı kart çıktı. Ayrıca verilmeyen kartlar daha önemliydi. Kart ve faullerde standardı yakalayamadı. 

Yazarın Diğer Yazıları