Ah TL, vah TL! Dolar aldı başını gidiyor

Ah TL, vah TL! Dolar aldı başını gidiyor
Dün 16 lira seviyesini aşan dolar kuru bugün de yükselişinde hız kesmedi. 16,34 liraya ulaşan dolar, bu rakamla 20 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu.

Güne 16,10 ile başlayan dolar kurundaki yükseliş hızlandı. Rakamların hızla büyüdüğü dolar kuru saat 11:11 itibarıyla %1,65 artışla 16,34 liradan işlem görüyor. böylece dolar 18 lira rekorunu kırdığı 20 Aralıkta bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Dün en düşük 15,91 lira, en yüksek 16,16lira seviyelerini gören dolar kuru, günü 16,07 seviyesinde kapattı.

REZERVLER ERİYOR

Öncü verilerden bankacıların yaptığı hesaplamaya göre TCMB’nin Mayıs ayında piyasaya rezervlerinden yaptığı döviz arzı yılın ilk 4 ayına göre belirgin bir artış eğiliminde.

Dolayısıyla TCMB’nin zaten negatifte olan kendi ait döviz rezervleri mevcut kur politikasında her geçen gün daha çok eriyor.

TCMB’nin toplam rezervi 13 Mayıs itibarıyla 102 milyar doların altına, uluslararası net rezervler ise 11.5 milyar dolara geriledi. Swap hariç rezervler ise aynı dönemde eksi 52 milyar dolara kadar gerileyerek daha önce büyük siyasi ve ekonomik değişimleri beraberinde getiren eksi 60 milyar dolara bir kez daha yaklaştı.

Bankacıların hesaplamalarına göre bu hafta açıklanacak net rezervin 11.5 milyar dolardan 10 milyar dolara veya bir miktar altına gerilemesi bekleniyor.

MAYIS AYI MB FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Merkez Bankası''nın dolara yön verecek faiz toplantısı 26 Mayıs tarihinde yapılacak. Karar aynı gün saat 14:00''te açıklanacak. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) nisan ayı toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 14 olarak kaldı.

İlgili Haberler