28 belediyeye kayyum atandı

28 belediyeye kayyum atandı
İçişleri Bakanlığı, PKK-KCK ve FETÖ'ye yardım ve destek verdiği gerekçesiyle, haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında görevden alınan 28 belediye başkanının yerine kanun hükmünde kararname gereği 28 kişiyi görevlendirdi.

 Kayyum atanan belediyeler arasında Batman ve Hakkari'nin de olduğu belirtiliyor. 28 belediyeye kayyum atandı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 2'si il, 24'ü ilçe ve 2'si belde 28 belediyeye kayyum atandığı bildirildi. Diyarbakır'ın Sur ilçesi, Ağrı'nın Diyadin ilçesi, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinin de kayyum atanan belediyeler arasında.

İÇİŞŞLERİ BAKANLIĞI'NIN AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 1 Eylül'de yürürlüğe giren 674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Belediye Kanunu’nda düzenleme yapıldığı hatırlatılarak, Terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçuyla hakkında soruşturma açılan veya görevden uzaklaştırılan Belediye Başkan ve Meclis Üyelerinin yerine 15 gün içerisinde görevlendirme yapılması hüküm altına alınmıştır" denildi.

Kayyum atanmasının bu kapsamda gerçekleştiği belirtilen İçişleri Bakanlığı'ndan PKK-KCK ve Fetö örgütlerine yardım ve destek vermek iddiasıyla haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında 28 belediye başkanının daha önce görevden uzaklaştırıldıkları belirtildi. Söz konusu belediye başkanlarının 24’ünün PKK-KCK, 4’ünün ise FETÖ dava ve soruşturmalarında yargılandıkları ifade edildi.

Yerlerine kayyum atanan belediye başkanlarının 2’si il, 24’ü ilçe, 2’si belde belediye başkanı, başkanlardan 12’si ise halen tutuklu. İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Demokrasi ve hukuk devleti anlayışında millet iradesinin yerel yönetimlere yansıması esastır" denilerek, kayyum atanmanın gerekçesi şöyle açıklanıyor: "Ancak belediyeler; vatandaşımızın, kullandığı oyu, verdiği vergileri ve demokrasinin sunduğu iklimi istismar ederek ülkemizin birlik ve bütünlüğüne kasteden terör örgütlerinin etkisi altına giriyorsa, milli iradeyi gaspedenlere karşı tedbir almak devletin asli görevidir. Vatandaşlarımızın verdiği vergilerle oluşan kaynaklar ve verdiği oyla oluşan siyasi irade, terör örgütlerine devşirilemez. Seçimle iş başına gelip, milletin hür iradesini suç işlemek için kullanmanın meşruiyeti yoktur. Elbette hiçbir hukuk düzeni hakların açıkça kötüye kullanılmasını korumaz. Demokrasi ve hukukun üstünlüğünü işletmek devletin görevidir. Milletin beklediği de budur. Terör örgütleri karşısında ülkenin birlik ve beraberliğini, milletin ferasetiyle, işleyen demokrasi, işleyen hukuk ve işleyen devlet tesis edecektir. Bu işleyişi sağlamayı teminen, görevlendirme yapılan belediyelerde, kaynaklar terör örgütlerine değil o yörede yaşayan vatandaşlarımıza sunulacağı için, hizmetler en iyi şekilde yürütülecektir. Kanun hükmünde kararname gereği sözkonusu 28 belediye başkanlığına görevlendirilen, ekte isimleri bulunan kişiler bu sabah saat 09:00 itibariyle görevlerine başlamıştır."

KAYYUM ATANAN BELEDİYELER

Batman İl Belediyesi, Hakkari İl Belediyesi, Adana-Pozantı İlçe Belediyesi, Ağrı-Diyadin İlçe Belediyesi, Batman-Beşiri İlçe Belediyesi, Batman-Gercüş İlçe Belediyesi, Diyarbakır- Silvan İlçe Belediyesi, Diyarbakır-Sur İlçe Belediyesi, Erzurum-Aşkale İlçe Belediyesi, Erzurum-Hınıs İlçe Belediyesi, Giresun-Çamoluk İlçe Belediyesi, Iğdır-Tuzluca İlçe Belediyesi, Konya-Ilgın İlçe Belediyesi, Mardin-Dargeçit İlçe Belediyesi, Mardin-Derik İlçe Belediyesi, Mardin Mazıdağı İlçe Belediyesi, Mardin Nusaybin İlçe Belediyesi, Muş-Bulanık İlçe Belediyesi, Siirt -Eruh İlçe Belediyesi, Şanlıurfa-Suruç İlçe Belediyesi, Şırnak-Cizre İlçe Belediyesi, Şırnak-Silopi İlçe Belediyesi, Van-Edremit İlçe Belediyesi, Van-Erciş İlçe Belediyesi, Van-İpekyolu İlçe Belediyesi, Van-Özalp İlçe Belediyesi, Batman-Beşiri-İkiköprü Belde Belediyesi, Iğdır-Merkez- Belde Hoşhaber Belediyesi.

Kayyum atanan belediyelere atanan isimlerse şöyle: 

İlgili Haberler