3. Havalimanı için kesilen ağaçlar Meclis'te!

3. Havalimanı için kesilen ağaçlar Meclis'te!
İstanbul’da 3. havalimanı için kesilen ağaçlar, TBMM’ye taşındı. CHP’li Gürer’in ‘1 milyon ağaç ne oldu?’ sorusuna uzun vadeli bir yanıt geldi. Gürer'e verilen yanıtta kesilen ağaçların yerine Çatalca’da 80 bin fidan dikileceği belirtildi.

CHP’li Ömer Fethi Gürer, İstanbul Yeni Havalimanı’nın yapıldığı alanda, havalimanının yapımını üstlenen firma tarafından kesilen 1 milyon ağacın akıbetini TBMM’ye taşıdı. Gürer, İstanbul Grand Airport (İGA) firmasının, havalimanı yapımı sırasında 1 milyon ağacı kestiğini anımsatarak kesilen ağaçların yerine İstanbul dışında olmak üzere 5 milyon fidan dikileceği yönündeki açıklamalara dikkat çekti.

Ömer Fethi Gürer, “29 Ekim 2018’de açılışı yapılan İstanbul Havalimanı yapımı için kesilen ağaçların yerine fidan dikilmiş midir? İstanbul Yeni Havalimanı yapımında resmi kayıtlara göre ne kadar ağaç kesilmiştir? Fidan dikimi yapıldı ise nereye, ne zaman, kaç adet fidan dikilmiştir” diye sordu.

Gürer’in önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan yanıt verdi. Bakan, kesilen ağaçların yerine Çatalca’da 50 hektarlık alana 80 bin fidan dikileceğini, 5 yıl içinde ise 5 bin hektar alana 5 ile 10 milyon arasında fidan dikiminin gerçekleştirileceğini açıkladı. Turhan, özetle şu açıklamalara yer verdi: “Çatalca bölgesinde başlayan ağaçlandırma çalışmaları, Marmara Bölgesi öncelikli olacak şekilde ülke sathına yayılacak; Türkiye’deki bozuk, parçalı doğal orman, çölleşme ve erozyonla mücadele sahalarını da kapsayacaktır.

Çalışmalar kapsamında fidan dikiminin 5 yıl, bakım çalışmalarının ise her dikim sahası için 3 yıl olacak şekilde toplamda 8 yıllık bir sürede tamamlanması öngörülmektedir.” Gürer ise yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: “Havaalanı için kesilen binlerce ağaç yerine dikilmesi sözü verilen ağaçlar bir an önce dikilmelidir. Orman oluşumu yıllarca sürüyor. Her geçen süre oluşumu geriye taşıyor.”

 

İlgili Haberler