Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

3 rapor, tek sonuç...

Üniversitelerde "Ana Bilim Dalı" olan Siyaset Bilimini destekleyen diğer bilim dalları da vardır. İstatistik ve matematik, sosyoloji, psikoloji, tarih gibi bilim dallarının içinde bulunduğu siyaset bilimine yol açanların başında ise araştırma şirketleri gelir. Bütün renklerin kirlendiği dönemde araştırma şirketleri de çok yıprandı. Bir kısmı "Parayı veren düdüğü çalar" diyerek iktidara yanaşarak, AKP'ye avantaj sağlayan sonuçlar açıklayarak sınıfta kaldı. Televizyon ekranlarında demirbaş durumuna gelen bazı şirket yetkililerinin zik zaklarına tüm vatandaşlarımız tanıktır. Tüm olup bitenlere rağmen bu mesleğin namusunu koruyanlar da var. Belki isimleri kamuoyu tarafından çok bilinmiyor olabilir.

Yandaş medyanın ekranlarında arz-ı endam etmeyebilirler. Sosyal medyada isimleri cilalanmamış olabilir. Söz konusu şirketlerin yöneticilerin çoğunluğunu birebir tanırım. Bir bölümü ile bazı projelerde beraber çalıştık. Ancak bugün değerli okuyucularımızla tanıştıracağım Murat Karan, Mehmet Ali Kulat ve Kemal Özkiraz ile profosyonel anlamda hiç çalışmadık. Tanıştık, sohbet ettik. Beraber bazı televizyon kanallarında programlara katıldık. Çalışmalarını yakından takip ederim. MAK Danışmanlık yöneticisi Mehmet Ali Kulat 28 Şubat döneminde üniversiteden atıldı. Milli Görüş çizgisinden gelir. AKP için de çok araştırma raporu hazırlamıştır. Özellikle 15 Temmuz'da şehit olan Erol Olçok ile yakından çalışmıştır. R. T. Erdoğan ile yıllarca yüz yüze görüşmüş, bilgi vermiştir. Hoşuna gitmeyen şeyleri de söyleyebilmiştir. Objektif raporları yüzünden, seçim sonuçlarındaki isabetlerinden dolayı Sayın kemal Kılıçdaroğlu ve Sayın Meral Akşener ve diğer siyasi liderler ile sağlıklı, güvenilir iletişimler kurmuştur.

Özellikle yargı konusundaki araştırmasındaki gerçekler doğrusu beni ürkütmüştür. Çünkü doğrudur. Bunu açıklamak bile büyük cesarettir. Kulat'ın teşhis, tesbit ve değerlendirmelerini ciddiye aldığım gibi, ufkumu açtığını da vurgulamalıyım.

Sıra dışı araştırmacı Kemal Özkiraz'a gelince. Eski deyim ile "Nev-i şahsına münhasır"dır. Özkiraz, Liberal Demokrat Parti'nin 10 yıl boyunca Ankara İl Başkanlığını kararlılıkla yürütmüştür. Liberal Parti sandıkta sonuç alamaza da seçim çalışmalarındaki renkli propagandalarını Özkiraz'a borçludur.Adaşı Kılıçdaroğlu tarafından CHP'ye davet edilince icabet edip son 2018 seçimlerinde milletvekili adayı olmuştur. Avrasya Araştırma Şirketini ayakta tutarken son yerel seçimlerindeki isabetli sonuçları ile takdirleri topladı. Son raporu da 12 den vuruyor...

Gelelim Murat Karan'a... İstanbul'da üniversite öğrencisi olduğu günlerden bu yana tanırım Körfezin delikanlısını... Sadece bir değil 2 üniversite mezunu, 2 yüksek lisansı var. Mütevazı olduğu için diğerlerinden bahsetmez bile. Murat, bir dönem iktidarın bakanlarının, kurucularının şirketlerinde uzman ve yönetici ve hatta genel müdürlük görevlerini yüklendi. Çok ünlü isimlerle halef-selef oldu. Kendi şirketi "Area"yı kurdu. Kolat, Özkiraz gibi Karan'da sadece şirketler, partiler için araştırma yapmıyor. Haber Ajansları benzeri abone sistemi ile çalışıyorlar. Sanıldığı gibi büyük paralar kazanamıyor. Bu günkü koşullarda ayakta durmaya ve mesleklerinin hakkını veriyorlar. Aylık araştırmaları abonelerine detaylı, kamuoyuna da özetle paylaşıyorlar. Bu üç isme karşı, sözde büyük firmaların yetkililerinden tek satır itirazı görmedim, duymadım. Aksine ekranlarda olmasa da telefonda doğruladılar. Nedir doğruladıkları... Kasım ayı içindeki araştırmaların tümünde 3 parti yüzde 10'luk barajı aşabiliyor.

AKP, CHP ve İYİ Parti... Cumhur İttifakı'nın tüm baskılara rağmen yüzde 45'i geçemediği yönünde. Kimileri itiraz edip, çamur atmaya kalkışabilir ama tecrübelerim HDP'nin de az farkla barajı geçeceğini biliyoruz. Kamuoyunda alenen ambargo konulan Deva Parti ve Gelecek Partisi'nin de önemli mesafeler aldığı ortada. Saadet Partisi halen beklenen seviyeye ulaşamadıysa da kararsızların dağılımında Cumhur İttifakı'nın tabiri caiz ise "Yolcu" olduğunu ortaya koyuyor.

Değerli okuyucularımız; bu gün 3 ayrı şirketin bir ortak sonucunun özetini paylaşmaya gayret ettim. Diğer yazımızda elbette ayrıntılara gireceğiz. Özellikle "Güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş" konusundaki istatistikteki makas giderek açılıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair de ilginç sonuçlar var. Ön plana çıkan isimlerden özellikle kaçınıyorum ki yıpratılmasınlar.

Bir birlerine benzemeyen, hayat ve fikir görüşleri farklı üç ayrı firmanın aynı ortamdaki tesbitleri tekdir.

Devam edeceğim...

 

Yazarın Diğer Yazıları