400 milyon lira harcanmıştı! Devletin barajı da satıldı

400 milyon lira harcanmıştı! Devletin barajı da satıldı
Ordu’nun Mesudiye ilçesi Topçam’da bulunan devlete ait Topçam Barajı'nın satışı gerçekleşti.

Cemal Can Bayrak - Ordu Yeniçağ

Ordu’nun Mesudiye ilçesi Topçam’da yer alan Topçam Barajı Bilgin Enerji''ye satıldı. İhaleyi Ordu Melet Irmağı üzerinde Topçam Barajı''nın alt kısmında faaliyet gösteren Darıca 1 HES''in sahibi olan Bilgin Enerji 925 milyon bedelle aldı.

ÖZELLEŞTİRİLDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete ile yayımlanan ilan kapsamında Ordu Mesudiye Topçam Hidroelektrik Santrali ile bu Santral tarafından kullanılan taşınmazlar için işletme hakkının verilmesi yöntemi ile özelleştirme yapılacağı duyurulmuştu. Yapılan satışla Topçam Barajı artık Bilgin Enerji''nin oldu.

400 MİLYON LİRADAN FAZLA HARCANDI

1994 yılında yapımına başlanan ancak bir türlü bitirilemeyen Topçam Barajı, 2016 yılında faaliyete geçti. 1994 yılında 4 milyon liraya yapılması planlanan Topçam Barajı için bugüne kadar yaklaşık 400 milyon lira harcandı.

ORDU''NUN 4. BÜYÜK ENERJİ SANTRALİ

Topçam Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Ordu''nun Mesudiye ilçesi Topçam Mahallesi mevkiinde, Melet Irmağı üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 61,35 MWe kurulu gücü ile Türkiye''nin 211. Ordu''nun ise 4. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye''nin 96. büyük Hidroelektrik Santrali''dir. Topçam Barajı ve HES ortalama 116.798.207 kilovatsaat elektrik üretimi ile 32.158 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Topçam Barajı ve HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 39.102 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.

GECİKMELİ AÇILMIŞTI

Ordu''nun Mesudiye ilçesinde 350 milyon lira harcanarak inşa edilen Topçam Barajı, 8 yıl sonra enerji üretmeye başladı1978 yılında Türkiye- Japonya ilişkileri kapsamında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile Japon JİCA örgütü arasında Doğu Karadeniz Bölgesi''ndeki su kaynaklarını enerjiye dönüştürülmesi amacıyla başlatılan çalışma ile gündeme alınan Topçam Barajı''nın, siyasi ve toplumsal olaylar sebebiyle ancak 1997 yılında temeli atıldı. Ancak 2016 yılında açılışı yapıldı.

Topçam Barajını satın alan Bilgin Enerji hakkındaki bilgiler şu şekilde: "

Bilgin Enerji 370 MW’ı rüzgâr, 477 MW’ı hidroelektrik olmak üzere, toplamda 847 MW’lık yenilenebilir kaynaklara dayalı kurulu gücü ülke ekonomisine kazandırmıştır. Bu kurulu güçle yıllık ortalama 3 milyar kWh elektrik enerjisi yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretilmektedir.

2018 yılında şirket bünyesine katılan 890 MW gücündeki Samsun Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, Türkiye’deki en düşük emisyona sahip ve en verimli santrallerden biridir. Bilgin Samsun Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, gelişmiş teknolojisiyle yılda yaklaşık 7 milyar kWh elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahiptir.

Ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı santraller ve doğal gaz kombine çevrim santrali ile tamamen doğayla dost ve çevreci tesislerle 1737 MW kurulu güce ulaşan Bilgin Enerji, Türkiye elektrik tüketiminin yaklaşık %3,5’unu karşılayacak potansiyele ulaşmıştır.

Bilgin Enerji, mevcut yerli ve yenilenebilir enerji üretim santrali yatırımlarının yanısıra 2013 yılından itibaren petrol ve doğal gazla ilgili çalışmalara başlamıştır. Bu doğrultuda 2016 yılından itibaren Londra Merkezli ve Londra Borsasında işlem görmekte olan Genel Energy firmasının hisselerini satın alarak bu sektördeki faaliyetlerine ağırlık vermeye başlamıştır. Halen Genel Energy’nin %20 hissesi Bilgin Enerji’ye aittir.

Şirket ; doğal gaz, yenilenebilir enerji ve petrol alanında toplam 1737 MW yatırımları ile enerji sektöründe öncü konumundadır. 1994 yılında başlayan enerji sektöründeki faaliyetlerinde, rüzgâr ve hidroelektrik santralleri konusunda yoğunlaşan şirketimiz, RES projeleri için kendi ölçüm ve analiz ekiplerini kurarak projeler geliştirmiştir.

Özel sektör tarafından kurulan lisanslı ilk hidroelektrik santrali olan 14 MW gücündeki Hacılar HES yatırımı Darende - Malatya’da gerçekleştirilmiş olup bu santral 2003 yılında ticari işletmeye alınmıştır. Yine özel sektör tarafından kurulan lisanslı ilk rüzgâr enerjisi santrali 30 MW gücündeki Bandırma RES’in yatırımı da Bilgin Enerji tarafından gerçekleştirilerek 2006 yılında ticari işletmeye alınmıştır. Bilgin Enerji aynı zamanda, yenilenebilir enerji santralleri yatırımlarıyla üretilen enerji için Türkiye’de karbon emisyon sertifikası almış ilk firmadır."