"404 not found" haline gelebilirsiniz!

Sağlık Bakanlığı koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, herkesin bir arkadaşının veya akrabasının pozitif olduğunu belirterek "Bayram ve tatil dönemlerinde bu virüsün ulaşmadığı yer kalmadı. Eskiden bazı illerde daha yoğun olarak görünüyordu. Ama bayramlaşma dolayısıyla iller arasındaki hareketlilik virüsün her yere yayılmasına sebep oldu. Şu an virüsün ulaşmadığı bir şehir, bir kasaba, bir köy, bir mahalle, bir hane yok yani. Her yerde herkes bu virüsle karşı karşıya şu anda..." dedi.

Özlü, 350 bin kişinin Ayasofya önünde toplanmasından, Giresun ve Malazgirt'teki tablolardan bahsetmedi hatta insanların otobüslerle İstanbul'a taşınıp, geri götürülmesinden sonra Ankara'da virüsün her tarafa yayıldığını da söylemedi ama söylediği sözler, gerçek durumu yansıtıyor.

***

Israrla soruyorum, Çin ve İtalya, ölümleri nasıl durdurdu? Hangi yöntemleri uyguladılar? Sadece karantina önlemleriyle virüsün önü alınamayacağına göre ya önleyici-koruyucu bir tedavi geliştirdiler ya da virüsün üremesini sona erdiren bir ilaç kullandılar. Bunu bütün insanlığın bilmeye hakkı var!

Konu ile ilgili yeni bir kitap çıktı. Hüseyin Vodinalı, "COVİD-19, Bir Virüsten Ötesi" adlı kitabında dünya basınında çıkan konuyla ilgili tartışmalara yer vererek "Virüs sebebiyle tüm dünyada başlayan otoriter uygulamalar da ayrı bir tehlike. Polis devletine dönüşen ülkelerde, yönetimler bu uygulamayı benimseyip sürdürecek gibi görünüyor. Bir de tabii, virüse bulunacak aşı çözümü, insanlığı 'Büyük Birader' tarafından yönetilir hale getirebilir. Hem de sadece ulus devletler değil, Bill Gates ve arkadaşlarının kurduğu küresel hükümet tarafından... Halihazırda bilgisayarlar ve cep telefonlarımızla her an izleme altındayız. Ama bir de bunun düşünce, ifade, çalışma ve seyahat hürriyetini de kısıtlar hale geldiğini düşünün. Sisteme karşı çıktığınız anda sistem tarafından 'error' ya da '404 not found' haline gelebilirsiniz. Aslın size bir distopya daha. İşte onun için yeni bir döneme geçilecekse ki kesin geçilecek; sistem yönetimini tekelci kapitalist elitten alıp gücünü doğrudan halktan alan sosyal devlete vermek şart oldu." diyor.

Vodinalı, önsözde ortaya koyduğu bu görüşü, kitap içinde verilerle destekliyor ve insanlığa yönelik bu tehditlerden tamamen ABD içinde yapılanmış kurumları sorumlu tutuyor, virüsün ABD ve ABD üslerinden yayılıp yayılmadığını sorguluyor, "ABD, kendi virüsüne yenildi. Veba, engizisyonu bitirdi, korona kapitalizmi bitirecek." diyor.

Kitapta, Çin ile ABD arasındaki küresel liderlik mücadelesinde de değinen Vodinalı, Çin'i sosyal devlet olarak gösteriyor ve bu ülkeye hiç toz kondurmuyor. Oysa sadece virüs savaşları açısından baksak bile Çin, ABD'den daha iyi durumda değil. Covid-19'un sadece ABD'de değil, Vuhan'daki laboratuvarda da üretilmiş olduğuna dair bilimsel makaleler var. Hem de salgından çok önce...

Sistem açısından bakarsak da ABD'de şirketler komünizmi uygulanıyor, Çin'de ise devlet kapitalizmi…

Uygur Türklerinin milli ve dini kimliğini yok sayan, milyonlarca insanı toplama kamplarında baskı altına alan bir devlet, nasıl halkın devleti olabilir?

***

Bu salgın, ABD'nin biyolojik saldırısı olabilir ve kitapta belirtildiği gibi ters tepmiş de olabilir. Yine Çin, virüsü yenmiş, virüs evine dönmüş de olabilir. Peki ama ABD ile Çin arasında kalan ülkelerin ne suçu var?

Bu eleştirime rağmen, genel olarak kitabı çok faydalı bulduğumu, bütünüyle ele alındığında çok önemli verileri okura toplu olarak yansıttığını söyleyebilirim. Kaynak niteliğindeki kitabı, okumanızı tavsiye ederim.

 

Yazarın Diğer Yazıları