5.8 milyon asgari ücretliyi dolar vurdu

5.8 milyon asgari ücretliyi dolar vurdu
Türkiye'de asgari ücretle çalışan 5.8 milyon kişi ateşi düşürülemeyen döviz kurlarının mağduru oldu.

Asgari ücretlilerin üç yılda maaşları 74 dolar azaldı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz, "Asgari ücret sürekli eriyor" dedi. İYİ Parti Ekonomi İşleri Grubu yaptığı hesaplamaya göre, döviz kurlarındaki artışla birlikte 5.8 milyon asgari ücretlinin maaşını dolarla kıyasladı. 2016'da 3.02 TL'den asgari ücret 430, 2017'de 3.65 TL'den 385 dolara denk geliyordu. 2018'de ise döviz kuru 4.50 TL'ye yükseldiği için asgari ücret 356 dolara geriledi.

Anayol ve Refahyol koalisyonu döneminde devlet bakanı olarak görev yapan Ayfer Yılmaz, "Bakan konuşuyor, Başbakan Yardımcısı konuşuyor, Başbakan konuşuyor, Cumhurbaşkanı konuşuyor asgari ücret sürekli eriyor. Lafla Türkiye iyi olmuyor. Direksiyondaki yorgun şoför değişmeli" ifadelerini kullandı.

TL'de yaşanan erozyonun fiyatlara yansıdığını dile getiren Yılmaz,şöyle devam etti "Benzin ve mazota yapılan zamlar cabası. Isınmak ve elektrik üretimi için kullandığımız doğalgaz da döviz ödenerek alınıyor. Bunların fiyatının artması tüm ürünlerin fiyatını artıran bir etken.

Bu durumda asgari ücretli vatandaşımızın, 'ben TL harcıyorum, dolar artarsa maaşım eriyemez' demesi mümkün mü? Tabiri caizse iğneden ipliğe her şeyin fiyatı dolarla birlikte yükseliyor. İşte bu yüzden alım gücümüz düşüyor, yani hepimizin maaşları eriyor"