5 kez Adalet Bakanı oldum böyle hukuksuzluk görmedim

Merhum Turgut Özal''ın Anavatan Partisi''nin kurucularından olan ve tam 5 kez Adalet Bakanlığı yapan 60 yıllık hukukçu Oltan Sungurlu, AKP hükümetini ve Recep Tayyip Erdoğan''ı, "Siz kendi yaptığınız hukuku tatbik etmiyorsunuz. Tatbik etmeyecek olduktan sonra reform yapmanın ne faydası var?" diye eleştirdi…

1960 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi''ni bitirip 1963 yılında Gümüşhane''de avukatlığa başlayan Sungurlu 1983''de Gümüşhane''de Anavatan Parti teşkilatını kurdu ve Gümüşhane Milletvekili seçildi.

17 Ekim 1986''da Başbakan Turgut Özal''ın hükümetinde Adalet Bakanlığı''na getirildi ve 5 kez Adalet Bakanlığı bir kez de Milli Savunma Bakanlığını üstlendi.

***

Değerli okurlarım,

Mehmet Akyol ile söyleşi yapan Sungurlu''nun "Anadolu Haber" web sitesinde yayınlanan görüşleri şöyle:

"Yargıya toz konsun istemem ama hâkimler şimdi bölündüklerini, parçalandıklarını ifade ediyorlar. Beş defa Adalet Bakanı oldum, hiçbir dosya hakkında bilgim olmadı.

Türkiye''de herkes hukuk konuşuyor, beş defa Adalet Bakanlığı yaptım; hukuk konuştum, yazdım. Hukukçular; konuşuyor, siyasetçiler konuşuyor, gazeteciler konuşuyor…

Peki, bu kadar hukuk konuşuluyor da insanlar hukuktan memnun mu? Toplum memnun mu? Politikacılar memnun mu? Vatandaş memnun mu?

Son zamanlarda hukukumuza yabancılar da karışıyor, Avrupa Birliği''ne üye olmak isteyince onlar da hukukumuza karışıyorlar onlar da bizim hukukumuzdan memnun değiller.

Neler oluyor böyle, hukuku neden bu kadar çok konuşuyoruz? Konuşmak lazım mı? Konuşmanın bir faydası yok. Eğer kendi yaptığınız hukuka uymuyorsanız, hukuku konuşmanın faydası yok…

- İhale Kanunu yapıyorsunuz, yarın ihtiyacınız olunca değiştiriyorsunuz.

- Ceza Kanunu yapıyorsunuz, daha tatbik etmeden yenisini yapmayı düşünüyorsunuz.

- Yaptığınız Anayasayı yürürlüğe girdiğinin ertesi günü, yenisini yapmak için çalışmalara başlıyorsunuz.

Siz kendi yaptığınız hukuku tatbik etmiyorsunuz. Tatbik etmeyecek olduktan sonra reform yapmanın ne faydası var?

Hukuk reformu konuşmanın ne faydası var?

Türkiye''de hukuk reformuna ihtiyaç yok, Türkiye''nin hukuku var, Türkiye''nin hukuku var demek değişiklik olmayacağı anlamına gelmiyor, gerekirse tabii ki değişiklik olacak. Medeniyet değişiyor, teknoloji değişiyor, yeni ihtiyaçlar doğuyor.  Buna bağlı olarak tabi ki değişmeler, gelişmeler olacak, hukukun esası gelişmeye bağlıdır.

Bizim Adalet duygusuna ihtiyacımız var, hak ve adalet duygusuna ve adalete riayete ihtiyacımız var.

Biz bu davranışları oturtmadığımız müddetçe daha çok hukuk reformu yaparız ve bunun hiçbir faydasını görmeyiz. Çünkü yapanların bir kere hukuka uyduğu yok, tatbik edenlerin hukuka uyduğu yok.

Durum böyle olunca bu reformlardan bir sonuç çıkmayacağı muhakkak…

Öncelikle yapanların ve tatbik edenlerin hukuka uyacağına bizim inanmamız lazım.

Tabii vatandaşın da hukukun tatbikinde problemleri var, ama evvela yukarıdakilerin problemleri çok daha önde.

Dolayısıyla, hukukun üstünlüğünü sağlamak için öncelikle hukuk adamları ve hukuku kendi iradelerine göre dizayn edenlerin hukuka saygılı olmayı öğrenmeleri lazım ki toplumumuz da saygı duysun, inansın."

***

Değerli okurlarım,

5 kez Adalet Bakanlığı yapan duayen devlet adamı Oltan Sungurlu''nun şu mesajı da çok ilginç:

"Türkiye''ye dine imana karışmayan yeni bir sosyal demokrat parti lazım."

 

Yazarın Diğer Yazıları