5 para etmez mi?

5 liraya Adam Adası'nda (Isle of MAN) sadece bir kişi ile kurulan bir şirket 75 gün sonra başka bir kişiye 5 liraya devrediliyor. Alan razı, satan razı kim ne diyebilir ki? Ama bu şirket günler içinde 15 milyon doları alıp geri veriyorsa geriye ne kalıyor? 5 liralık 5 para etmez bir şirket.

Yeni sahibi şirketi aldıktan 20 gün sonra şirketin Adam Adası'ndaki banka hesabına toplamda 15 milyon dolar para yatıyor, daha sonra da bu para Türkiye'ye geri geliyor. Nedir bu para trafiğinin amacı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve sözcüsü Bülent Tezcan'a; Meclis'te, 5 liralık şirket 15 milyon dolar ediyor dediniz, bunu belgeleriyle ortaya koydunuz. Gerçek ıslak imzalı belgeler olduğunu mu söylüyorsunuz? diye sordum.

Tezcan kendinden emin, "evet orijinal belgeler" diye yanıt verdi ve şöyle devam etti konuşmamız.

Kamuoyunda şöyle denir, "beş para etmez" siz 5 liralık şirkete 15 milyon dolar gidiyor dediniz, bunu belgeleriyle ortaya koydunuz.

*Tezcan, "Evet tek tek tüm belgeleri ve eklerini gösterdim ve sahte denilen belgelerin gerçek olduğunu kanıtladım."

*Soru- Şimdi şöyle bir çelişki doğmuyor mu? AK Parti yöneticileri ve Sayın Cumhurbaşkanı diyorlar ki belgeler sahte, sonra Cumhurbaşkanı diyor ki "bu belgeler ticari bir şirket alım-satımı." Peki, bu işlemler sahte bir şirketin alım-satımı mı? Bu para yani nasıl gidiyor ve tekrar Türkiye'ye geliyor mu? 'Cumhurbaşkanı gelen para, şirket alım-satımı' diyor, siz de az önce gelen ve giden dediniz. 5 paralık şirket nasıl 15 milyon dolara el değiştirir?

*Tezcan: Bütün para hareketlerinin burada görülen belgelerle o şirket nasıl bir şirket ki 15 milyon dolara satıldı? Sadece 'şirket sattılar' dedi Sayın Cumhurbaşkanı. Soruları tek tek sordum hangi şirketi satmışlar, nedir ticari faaliyetleri, ödenmiş mi vergileri, onları da bilelim sonra üzerinde konuşuruz. Sorduğum soruların cevabı bekliyoruz şimdi.

*Soru- Bülent Bey, çıkan para yani Adam Adası'ndan Türkiye'ye geri gelen para var mı?

*Tezcan: Hem çıkan var, hem gelen var. Yani bir para trafiği var. Bu para trafiğinin dayanağı nedir açıklasınlar.

***

Şimdi bir bankacıdan aldığım bu para transferi nasıl gerçekleşiyor bilgisini de anlatayım.

Halkbank, şirketin Adam Adası'ndaki bankasına "Swift" denilen işlem ile dolarları gönderiyor.

Para birimi Amerikan Doları olduğu için bu paralar Halkbank'ın New York'ta bulunan "muhabir banka" denilen bir Amerikan bankasına gidiyor.

Muhabir Amerikan bankası dolarların gideceği Adam Adası'ndaki bankanın New York'ta bulunan muhabir bankasına dolarları gönderiyor.

Amerika'daki muhabir banka da Adam Adası'nda alıcı şirketin bankasına dolarları gönderiyor.

Şimdi gelelim bu transferin püf noktalarına.

1- Halkbank Mali Suçlar Araştırma Kurumu'na (MASAK) bu transferleri yasa gereği bildirmiş mi?

2- Halkbank toplamı 15 milyon dolar olan bu para transferleri için toplamda Masraf, Komisyon ve B.S.M.V adı altında sadece 522,50 dolar tahsil etmiş.

3- Halkbank'tan yeni emekli olan bir müdüre vatandaştan ne kadar masraf, komisyon ve vergi alınır diye sordum. "100 bin dolar için asgari 250 dolar almak zorundayız" dedi.

4- 15 milyon doları vatandaş yurt dışına gönderse Halkbank'a asgari 37 bin 500 dolar komisyon ödemesi gerekiyor.

5- Avrupa ülkelerinde devletin parası ile sadece bir gofret aldığı medyaya yansıyan bakan istifa ediyorsa bu rakamın da önemli olduğunu da vurgulayayım.

Bu arada AKP'lilerin hep bir ağızdan, "CHP'nin hedefi AKP'yi iktidardan düşürmek, ülkede kaos ortamı yaratmak" sözünü de değerlendirmek lazım.

Ne yani Ana Muhalefet Partisi CHP'nin hedefi AKP'nin yıllar yılı iktidarda kalmasını sağlamak mı olmalı?

Elbette muhalefetin amacı, iktidar partisinin hatalarını ortaya koymak ve iktidarı sandıkta yenmektir. AKP gidince Türkiye'de neden kaos olsun ki? Kaos AKP içinde olur, Türkiye'de olmaz.

Bir önemli konu da CHP bir suçlama yapmıyor ki, muhalefet görevi olarak hesap soruyor.

Erdoğan ve ailesi bu para transferleri ile ilgili tüm iş ve işlemleri ayrıntısı ve belgeleri ile kamuoyuna açıklamak zorundalar.

Yazarın Diğer Yazıları