50 yıl önce başbakanımızı ve bakanlarımızı idam ettik

Sayın okurlarım, geçen cumartesi günü Topkapı’daki Anıt Mezar’da, Cumhuriyetimizin dokuzuncu Başbakanı Adnan Menderes ile eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın idamlarının 50. yılı dolayısıyla tertiplenen anma toplantılarına ben de katıldım ve birçok eski dostla doyasıya sohbet ettim.
Altmış yıl önce benim nikah şahitliğimi yapan M. Eğitim Bakanımız rahmetli Tevfik İleri’nin oğlu Cahit İleri ile, Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ın torunu Prof. Dr. Emine Naskali Gürsoy’la, Hasan Polatkan’ın kızı Nilgün Polatkan’la ve eski ülkücü dost DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek’le beraberliğimiz oldu.
Anıt Mezar’a çelenk bırakan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Merhum Adnan Menderes’i unutulmaz kılan bir yanı da zorla dayatılmaya çalışılan Batıcılık politikalarına son vermesidir. Bir yandan toplumu çağdaş toplum haline yükseltmeye çalışırken öbür yandan da milli, dini ve tarihi değerlerimizin önünü açmıştır. Yani Menderes dönemi, tek yanlı Batıcılık politikalarının sonunun ilanı anlamına gelmektedir” diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, “Darbeyle milli iradeyi ve hukuku hiçe sayanlar, yargı önünde hesap vermeseler de milletin vicdanında ebediyen mahkum olmuşlardır” diyerek uzun ve anlamlı bir konuşma yaptı.
Cemil Çiçek ve Hayati Yazıcı, dönemin mağdurlarının yakınlarına plaket verdiler ve törene katılanlara da üzerinde “BİR DAHA ASLA”yazan ve gözyaşı bulunan şapkalar taktılar.
Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek de, Menderes’in, Zorlu’nun ve Polatkan’ın mezarlarına çelenk bıraktıktan sonra taraftarlarına çok anlamlı ve özel bir açık hava toplantısı tertipledi. 1960 İhtilalini ve neticelerini detayları ile anlattıktan sonra mezar başında Kur’an okutturup dualar ettikten sonra da, Dolmabahçedeki Bezmiâlem Valide Sultan Camiinde ikindi namazının ardından partisi tarafından okutulan mevlüt’e katıldı.
Sayın okurlarım, Topkapıdaki Anıt Mezar’da yapılan törenlerin düzenlenmesinin büyük yükünü bu yıl Bağcılar Belediye’miz üstlendi ve Bağcılar Meydanı’nda sembolik darağaçları kurarak o günleri yansıtan gazete manşetlerinden sergiler açtı ve mağdur yakınlarını da konuşturarak duygu dolu anlar yaşattı ve üç gün devam edecek anma etkinlikleri düzenledi.
Bağcılar Belediye Başkanımız Lokman Çağırıcı, milletlerin tarihinde bazı dönüm noktalarının olduğuna dikkat çekti; Adnan Menderes ve arkadaşları bu ülkeye ve millete yaptığı hizmetlerin bedelini canlarını vererek ödemişlerdir, dedi.
İdamların 50. yıl dönümünde bu yıl, yine Bağcılar Belediyesi tarafından Yassıada’da “anma törenleri” düzenlendi. Mahkemenin kurulduğu spor salonuna giren mağdur yakınları elli yıl önceye giderek, duygu dolu anlar yaşadılar; tutukluların bulundukları metruk binalar gezildi ve “Buralar demokrasinin katledildiği yerlerdir” denildi.
Elli yıl önce Yassıada’daki sanık sandalyelerinde oturan bütün siyasi büyüklerimize Ulu Tanrı’dan rahmet diler ve hizmetleri ile beraber kendilerini de unutmadığımızı bildiririz. “Sanmayın ki, bu sessiz alemde terk edilmişsiniz. Her an beraberiz. unutulmayacaksınız.”
Tanrı Türk’ü Korusun.
- 80 yılda nereden nereye geldik? (04.02.2010 tarihli yazısı)19 Temmuz 2014 Cumartesi 00:01
- Nihâl Atsız Hocamızı anacağız10 Aralık 2011 Cumartesi 00:00
- Tek milletiz, şimdilik yedi devletiz13 Ekim 2011 Perşembe 00:00
- Dilde birlik06 Ekim 2011 Perşembe 00:00
- Geleceğimizi kimlere teslim edeceğiz?29 Eylül 2011 Perşembe 00:00
- AKP yanlış yolda giden iktidarımızdır15 Eylül 2011 Perşembe 00:00
- Türk Dünyası’ndan iyi haberler08 Eylül 2011 Perşembe 00:00
- Türk’ün sembolü Bozkurt’u nasıl büyüttüm01 Eylül 2011 Perşembe 00:00
- Kastamonu’muzda iki bayramımızı birlikte kutladık25 Ağustos 2011 Perşembe 00:00
- 2020 Olimpiyat’ı 18 Ağustos 2011 Perşembe 00:00