53 gün sonra bir ilk! En büyük artış İstanbul'da

53 gün sonra bir ilk! En büyük artış İstanbul'da
Korona virüs salgınıyla mücadele sürerken normalleşme adımlarının ilk gününde İstanbul’da yoğunluk virüs dönemine rağmen rekor seviyede arttı. AVM’ler, berberler ve kuaförler tekrardan faaliyete geçerken, İstanbul’da son 53 günün en yüksek şehir hareketliliği yaşandı.

Yeni tip korona virüs salgınının ardından Türkiye’de normalleşme sürecinin ilk adımları atıldı. Dünya genelinde İstanbul’un da dahil olduğu yaklaşık 50 ülkede faaliyet gösteren toplu taşıma ve haritalama hizmeti CityMapper’ın korona virüsün ardından Hareketlilik Endeksi (Mobility Index) salgın sürecinden dikkat çekici veriler ortaya serdi.

Söz konusu uygulama kullanımı ve planlanan seyahat verileri ile hazırlanan endekse göre İstanbul’da dün hareketlilik oranı yüzde 14’e kadar yükseldi. Bu artış virüsün sert etkisini gösterdiği ülkeler arasında zirvede yer aldı.

YÜKSELİŞE GEÇİYOR

Habertürk'ten Necdet Çalışkan'ın haberine göre bu rakam İstanbul için son 53 günün en yüksek şehir hareketliliği olarak kayıtlara geçti. Mart ayı başında düşüşe geçen endeks 20 Mart'ta yüzde 14 değerini almıştı.

24 Nisan'da yüzde 4'e kadar düşen hareketlilik endeksi, o tarihten bu yana düzenli olarak artarken, özellikle sokağa çıkma kısıtlamalarının kalktığı haftanın ilk gününde yükselişe geçiyor.

Citymapper'ın verilerine göre korona virüsün en sert etkisinin görüldüğü ülke olan ABD'deki büyükşehirlerin hareketliliği dip seviyelerinde kalmayı sürdürüyor.

Washington DC'de yüzde 4 olan bu oran, San Francisco'da yüzde 6, New York'ta yüzde 7 düzeyinde. Avrupa'da ise şehir hareketliliğinin en düşük seviyede olduğu 10 şehir şunlar oldu: Milano yüzde 9, Amsterdam yüzde 10, Barselona yüzde 11, Madrid yüzde 11, Manchester yüzde 11, Roma yüzde 12, Londra yüzde 13, İstanbul yüzde 14, Brüksel yüzde 16, Lizbon yüzde 16. Uygulamanın ölçüm yaptığı dünya kentleri arasında hareketlilik endeksi en yüksek olan ise yüzde 53'lük oran ile Hong Kong olarak belirlendi.