5600 yıllık yapay ada

5600 yıllık yapay ada
Bilim insanlarının son araştırmalarına göre, yapay adaların ilk örnekleri 5.600 yıl öncesine dayanıyor.

Son araştırmalar sonucunda İskoçya’nın etrafındaki küçük adaların doğal olmadığı, Neolitik çağda yaşayan insanlar tarafından iri kaya parçaları, kil ve odunlar kullanılarak yapıldığı ortaya çıktı.

Crannog olarak bilinen bu yapay adalar, onlarca yıldır bilim insanlarının bildiği bir konuydu ancak arkeologlar, crannogların 2.800 yıl önce, Demir Çağı’nda yapıldığını düşünüyordu.

Yeni araştırmanın sonuçlarında crannogların hem düşünülenden daha eski olduğu hem de Neolitik çağda yaşayan insanlar için oldukça önemli yerler oldukları tespit edildi. Bu tespitin sebebi olarak da modern dalgıçların bulduğu kırık çömlek parçaları gösterildi.

Araştırmacılar, başlangıçta crannogların milattan önce 800 yılında inşa edilip milattan sonra 1700 yılına kadar kullanıldığını düşünse de 1980’li yıllarda bu adaların çok daha önceden yapılmış olacağına dair izler ortaya çıkmaya başladı. Dahası, 2012 yılında Kraliyet Deniz Kuvvetleri dalgıcı olan Chris Murray, bu adaların etrafında çok iyi şekilde muhafaza edilmiş Neolitik Çağ'dan kalma çömlekler buldu ve yerel müzeyi bu bulgular hakkında bilgilendirdi.

Karbon testlerinin sonucunda iki yapay adanın milattan önce 3640 ve 3360 yılları arasında yapıldığı bilgisi ortaya çıktı. Yeryüzünde ve deniz altında yapılan araştırmaların sonucunda paleo ortam katılaşması ve kazıları, bu adaların Neolitik Çağ'dan kalma olduklarını doğruladı.

3ab5eca41351844437256b59e4256567e799beac.jpeg

Arkeologlar henüz adada Neolitik yapılarla karşılaşmamış olsa da dalgıçların birçok Neolitik çömlek parçası bulduğu bildirildi.

Şu an için İskoçya etrafında bulunan yapay adaların yalnızca onda birine karbon testi yapıldığı için çok daha eski adaların da bulunabileceği belirtiliyor.