Caretta carettalar Antalya Körfezi'ni denizanası istilasından koruyor

Caretta carettalar Antalya Körfezi'ni denizanası istilasından koruyor
Denizanalarının her yılın ilk ayında başlayan ve haziran ayına kadar süren büyük göçü, Antalya Körfezi'nde tehlikeye davetiye çıkarıyor. 6 ay boyunca Denizanalarını avlayan caretta carettalar ise Antalya’yı istiladan koruyor.

Caretta carettalar Antalya Körfezi'ni istiladan koruyo

DHA’nın haberine göre, Antalya''da bulunan her yılın ilk ayında başlayan ve haziran ayına kadar devam eden denizanası göçü, Antalya Körfezi''nde denizanası yoğunluğuna neden oluyor.

Göç yolundan ayrılarak körfeze giren denizanalarının büyüklükleri ve türleri ise değişiyor.

Denizanaları ile beslenen deniz kaplumbağaları caretta carettalar ise körfezin koruyucuları olarak biliniyor. Caretta carettalar, Antalya''yı olası denizanası istilasından koruyor.

“POPÜLASYON BÜYÜMEDEN BİTECEK”

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, caretta carettaların denizanalarına karşı doğal koruma olduğunu söyledi.

Gökoğlu, "Belirli aylarda dalgıçların kameralarına sık sık beyaz büyük denizanaları yakalanıyor. Bu denizanalarının popülasyonu zamanla azalacak. Göç geçişlerinin tamamlanması ve körfeze giren başıboş denizanalarının carettalar tarafından avlanmasıyla popülasyon büyümeden bitecek" dedi.

“YAŞAM ALANLARINI İYİ KORUYORLAR”

Dünyada 8 türü olan deniz kaplumbağalarından iri baş ve yeşil kaplumbağanın bölgede yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Gökoğlu, "Her iki kaplumbağa da etçildir. İki türden de yüzlerce kaplumbağa Antalya Körfezi''nde yaşıyor. Denizimizde denizanası popülasyonu çoğalmıyorsa nedeni deniz kaplumbağaları. Yaşam alanlarını iyi koruyorlar, denizanalarını yiyerek baskın tür olmalarını engelliyorlar" diye konuştu.

İlgili Haberler