6 hakem de çare olmadı

6 hakemle müsabaka yönetilmesi kararını doğru bulanlardanım. Ancak uygulama eksikliğinin sonuçları etkilemesinin önüne geçilmediğini izliyorum. Nedeni ise eğitimden mi, cesaret noksanlığından mı, yahut da pozisyonları değerlendirmeyi maçın müdürünün hakeme bırakmasından mı, anlaşılamadı. İki kale arkası hakemlerinden şu ana kadar doğrusu tam anlamıyla iyi bir yardımlaşma içerisinde olamadıklarını ve beklenenleri veremedikleri görülüyor. Hataların azalacağını beklerken değişen bir şey olmadığı görüldü. Önce hakemlerin birçok yerde artık kendilerinin görmesi gerekenleri yardımcılarına bırakması, pozisyonlara uzak kalmaları, diagol çizgiden uzak koşması, pozisyonlara 20 metreden uzakta karar vermesini üzüntüyle izliyorum. Ayrıca yardımcıların ofsayt kararları dışında kale arkası hakemlerinin etliye-sütlüye karışmamaları düşündürücü. Halbuki beklentimiz altı hakemin 12 gözünden hiç bir şeyin kaçmaması doğrultusundaydı ancak bizi yanıltmaya devam ediyorlar. Oyun alanının en önemli bölümü olan ceza alanlarındaki ihlalleri bir nevi kale arkası gibi gören yardımcılar, pozitif görüşleri bildiremiyor. Bir de son günlerde her şeye itiraz eden futbolcu gruplarına gereken yaptırımlar uygulanmıyor. Önlem alınmazsa adet haline gelen çirkin bir görüntü olarak devam edecektir.

 


Galatasaray-Torku Konya
Kamil Abitoğlu

Fazla avantaj oynatmak isteği için faulleri görmemesi rövanş faulleri getirdi. Müsabakanın başında ceza alanı önünde Burak’a yapılan net faulü çalmayarak başladığı hataları sürdürdü.

 


Bursa-Fenerbahçe
Hüseyin Göçek

Taiwo’nun ceza alanında Webo’ya nizami şarjı aşan hareketi penaltıydı vermedi. Hakem net görememişse kale arkası hakemi yardımcı olmalıydı.

 


Kayseri Erciyes-Kasımpaşa
Yunus Yıldırım

Müsabaka 0-0 iken, Erciyes lehine net bir penaltıyı çalmayarak önemli bir hata yaptı.

 


Trabzonspor-Elazığspor
Süleyman Abay

İyi götürdüğü maçta Giray’ın hareketine penaltı kararı doğru, Yusuf’a yapılanı ise değerlendiremedi. Bilca’nın maç sonundaki girişimi 2. sarıdan değil direkt kırmızı kart olmalıydı.

 


Gençlerbirliği-Eskişehir
Deniz çoban

Ele çarpmalarda devam kararları doğruydu ancak G.Birliği’nden Uğur Çifti’nin Veysel’e yaptığı harekete penaltı verilmeliydi.

 


Gaziantepspor-Sivasspor
İlker Coşkun

Gaziantepli Kemal’in Sivaslı Utaka’ya yaptığı harekette devam ve Ekrem Dağ’ın sebep olduğu penaltı kararı doğru. Gaziantep’in ofsaytla verilmeyen golünde Muhammed 1 metre geriden çıktı yardımcı hatalı.

 


Rizespor-Akhisar Belediye
Cüneyt Çakır

Ceza alanlarında karşılıklı yaşanan düşmelerde penaltı beklentileri vardı; örneğin Ali Adnan’ın Kenan’a çelmesi. Çünkü topla rakip arasına ayak koymak bir ihlaldir.

 


Beşiktaş-Karabükspor
Barış Şimşek

Genelde iyi yönetti ancak FIFA’nın yıldız oyuncuları koruma isteği ihlal edildi. Fernandes’in sarı kartlık pozisyonlarda sürekli yere indirilmesi değerlendirilmedi.

 


Antalyaspor-Kayserispor
İlker Meral

Penaltı kararı doğru, bariz gol şansına girmediği için sarı kart ise doğruydu. Penaltı önecesi topu rakipten aldığı için ofsayt yoktu.

Yazarın Diğer Yazıları