6 hakemli penaltı skandalları

Liglerimizde 6 hakem uygulması başladığından beri penaltı hataları çoğaldı ve son haftalarda doruğa çıktı. Uygulamadan ceza alanı ihlallerinde doğru kararlar çıkacağını beklerken malesef tersi  oldu. Birçok hakem, ceza alanı ihlallerinde, pozisyonlara kendisi yakın olması gerekirken topu kale arkasına atmayı tercih ediyor. Dolayısıyla ihlalleri birbirlerine bırakarak geçen hafta olduğu gibi birçok skandala imza attılar. Penaltıyı veremeyen hakemin kendisine güveni yoktur. Penaltı, kırmızı kart ve gol iptali gibi kritik kararları veren hakem başarılıdır. Bizim dönemimizde geçin 6’yı, 4. hakem bile yoktu. Bırakın penaltıyı; ofsayt kararlarını bile reysen verdiğimiz maçların sayası oldukça fazladır. İsteyenler kasetlerden bunları görebilirler. Akıllara acaba 6 hakem için elde kadro yok mu veya uygulamaya mı erken geçildi sorusu geliyor. Benim bildiğim maçın yönetmeni yani maçın müdürü herşeyden sorumludur. Pozitif kararları verecek yerlerde olmak çok değil, akıllı koşmakla oluşur. Çok koşmak tabiiki önemli ancak pozisyonları net görmek daha önemlidir. Haftanın skandalları Cüneyt Çakır’la başladı. 1 numara penaltıyı vermedi, diğerleri de takip etti.

Kayseri Erciyes-Çaykur Rize
Fırat Aydınus

6 puanlık maçı  iyi yönetti.

Elazığspor-Kayserispor
Halis Özkahya

İki penaltı kararı doğru fakat Nobre’ye yapılan da penaltıydı. Brezilyalı’ya kırmızı doğru, Çağlar’da Nobre’ye bastığı için sarı değil kırmızı vermeliydi.

Bursaspor-Antalyaspor
Özgür-yankaya

Antalya lehine verilen ele çarpma penaltı değildi ancak bir sonraki penaltıydı. Yani kararını ters verdi. Kazım’ın Vederson’a basması cezasız kaldı.

Galatasaray-Eskişehir
Cüneyt çakır

Boffin’in, Burak’a ayağı ile çelmesi penaltıydı. Ayrıca ayağını koyduktan sonra 2. hamlesini de yaptı. Beraberinde kırmızı kart verilmeliydi. Chedjou’nın iki faulü vardı. İlkine  sarıyı vermedi ancak 2. pozisyonda elini cebine attı. Dolayısıyla sarıyı gördü. Böylece Chedjou kırmızıdan kurtuldu.

Trabzonspor-Akhisar Belediye
Ali Palabıyık

Trabzon’un ilk golünde verilen frikik yanlıştı. Akhisarlı Kenan’ın düşürülüşü ve Trabzonlu Emre’ye yapılan hareketler penaltıydı.

Gaziantep-Beşiktaş
Kamil Abitoğlu

Yalnış avantajlar oynattı. Frikik verse daha avantajlı olurdu, Gökhan Töre’ye net posizyonda kaldırılan ofsayt bayrağı yanlıştı. Yardımcı hakem Ali Saygın Özel, dikkatli ve başarılı idi.

Kasımpaşa-Konya
İlker Meral

Babel ve Malki’ye yapılan hareketlere penaltı verilmeliydi. Gekas’ın 2. golünde yardımcının oynatması başarılı sayılacak cinsten. 

Sivas-Fenerbahçe
Yunus Yıldırım

Fenerbahçe lehine kasten elle kesilme penaltı ve sarı karttı. Hakem ve asistanları gözleri önündeki net posizyonu görmemeleri anlaşılamadı. Egemen’in ilk hareketi sadece fauldü ve sarı kart yanlıştı. Hakeme göğsü ile vurması nedeniyle kırmızı kart doğruydu. Meireles’in hareketi sarı değil kırmızı olmalıydı. Ayrıca verilmeyen kartlar çoğunlukta idi.

Gençlerbirliği-Karabük
Mete Kalkavan

Kapanış müsabakasında iyi bir müsabaka çıkardı.

Yazarın Diğer Yazıları