61'inci dakika golü ile 4 büyükler grubu!

Trabzonspor, adı sanı; "Türkiye Birinci Ligi" olduğu yıllarda şampiyonluğu ilk kez İstanbul dışına taşıyan futbol takımı olmuştu.

6 kez de bu işi becerdiği için Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş ile birlikte "Büyükler Statüsü"ne kaydı yapılmıştı.

Ancak adı Türkiye Süper Ligi olarak değiştirildikten sonra 2010-2011'de kupası olmayanı saymaz isek bu statüde hiç şampiyon olamadı.

Dahası, öylesine başarısız sonuçlarla sezonları tamamladı ki Bursaspor ve Başakşehir'in de şampiyonluk kazanmaları ile "Büyükler" statüsünden çıkarılmaya bile çalışıldı.

Kanaatim odur ki, tarifin böyle bir noktaya gelmesinde bir özeleştiri yapacak olursak, Hacı Bektaş Veli'nin, "Her ne arar isen kendinde ara" deyişine uygun olarak Trabzonspor'un katkısı da çok büyük olmuştur. Hatta bazı sezonlar rakiplerinden bile daha çok kendi kendine zarar vermiştir.

Ancak söz konusu Türkiye'de futbol olduğunda, Trabzon da bir futbol şehri olarak görüldüğü için Trabzonspor'un büyüklüğüne, 36 yıldır şampiyon olmaması ile halel gelse de ortadan kalkmamıştır.

Son Denizlispor maçını bir zamanlar Hüseyin Tok'un golleri ile yaptığı gibi 61'inci dakikada yeni transferi Bakasetas'ın mükemmel vuruşu ile 1-0 kazanınca, 23'üncü haftanın puan durumu ve sıralaması uzun bir aradan sonra yine "4 Büyükler" diye nitelenenlerden, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'dan oluştu.

Son yıllarda kendine çok ters gelen ve sahasında bile rakibine kaybeden Trabzonspor'un Denizlispor'u yenmesini Beşiktaş maçına bakarak değerlendirme yapacak olursak, "kötü bir futbol" ile yendiğini söylememiz lazımdır.

Özellikle hücumdaki en etkili silah olan Nwakaeme'yi savunmacıların çözmeye başlaması, Trabzonspor'un sonuca gitmek için bu oyuncuya alternatif isimler ortaya çıkarması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Denizlispor karşısında Djaniny'in, 2'si Ekuban'a olmak üzere gol olabilecek 3 topu arkadaşları ile buluşturması bu beklentide umut vermiştir.

Sonuç itibari ile takıma büyük bir ivme kazandıran teknik direktör Abdullah Avcı'nın da dediği gibi öyle veya böyle 3 puan kazanımı çok ama çok önemli idi.

O kadar önemli idi ki söz konusu Trabzonspor olduğunda, 4 olan büyük sayısını 3'e indirmek için ellerinden geleni yapanların hiç de az olmadığı bir süreçte sıralamanın peş peşe yapılmasını sağladı.

Yazarın Diğer Yazıları