6'lı masada 5. zirve başladı

6'lı masada 5. zirve başladı
Muhalefet Partisi liderleri Kılıçdaroğlu, Babacan, Karamollaoğlu, Davutoğlu ve Uysal'ın İYİ Parti Genel Merkezi'ne gelmeleri sonrası 6'lı masa toplantısı 5.kez başladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, liderleri kapıda tek tek karşıladı.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş için bir araya gelen 6 muhalefet partisi, beşinci toplantısını bugün İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ev sahipliğinde gerçekleştiriyor. 

"Üçüncü Mustafa Kemal Zirvesi" adı verilen toplantıda liderler, önceki 4 toplantısını akşam saatlerinde yaparken bugün saat 14''te bir araya geldi.

NTV''nin bildirdiğine göre toplantının önemli gündem başlığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçişin yol haritasıyla ilgili çalışmadır. 

Bu toplantıda Geçiş sürecinde Cumhurbaşkanının kullanacağı ve devredeceği yetkilerin ele alınması bekleniyor.

Bu doğrultuda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal; İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ev sahipliğinde buluştu.

ADAYLIK GÜNDEMİ AĞUSTOS''TA

Liderlerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı "üçüncü kez adaylığı" ve bunun ardından kamuoyunda başlayan "aday olup olamayacağı tartışmalarını" değerlendirmeleri bekleniyor. Liderlerin bu konuda görüş alışverişinde bulunacağı ve bir "söylem birliği oluşturacağı" dile getiriliyor. Edinilen bilgiye göre, iktidar kanadından 6’lı masaya yönelen "adayınızı açıklayın" baskısına karşı nasıl bir tavır alınacağına da üçüncü Mustafa Kemal Zirvesi’nde karar verilecek.

Toplantının ardından liderler bir aday açıklamayacak, aday belirleme süreci, ağustos ayında Saadet Partisi’nde yapılacak yedinci zirvenin gündeminde olacak.

MASADA HANGİ KONULAR ELE ALINACAK?
Toplantıda masada konuşulacak konulardan birinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığı olması bekleniyor. Muhalefet liderlerinin burada Erdoğan’ın “aday olup olamayacağı tartışmalarını” değerlendirecekleri masadaki bir başka konu olacak.

Aynı zamanda Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarını sürdüren 6 muhalefet partisinin seçim sonrasında anayasada yapılması öngörülen değişiklikleri de ele alması bekleniyor. Bu kapsamda anayasal ve yasal çerçeve hazırlık komisyonunun toplantı gününe kadar tamamlamayı hedeflediği ortak metin de ele alınacak.

Zirvede kurulacak sofrada, geçimini evde yemek yaparak sağlayan kadınların lezzetleri yer alacak. İYİ Parti lideri Akşener’in “kadın dayanışması” talimatıyla alınan bu karar, liderler için yemek hazırlayacak kadınların bütçesine de katkı sağlayacak.

 

İlgili Haberler