8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden kutlanıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden kutlanıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, bu yıl pazartesi gününe denk geliyor. Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında ilan edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün geçmişi çok daha eskilere dayanıyor. Peki, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi? İşte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hakkında merak edilenler…

Birleşmiş Milletler tarafından 1977 tarafından ilan edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. 2021 yılı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, pazartesi (yarın) gününe denk geliyor.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NEDİR?

Dünya Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart''ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

Türkiye’de de her yıl çeşitli etkinliklerin yapıldı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, her yıl coşkuyla kutlanmaktadır.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ TARİHÇESİ

Amerika Sosyalist Partisi, 28 Şubat 1909''da New York''ta bir "Kadınlar Günü" düzenledikten sonra, 1910 Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı her yıl bir "Kadınlar Günü" düzenlenmesini önerdi. 1917''de Sovyet Rusya''da kadınlar oy hakkı kazandıktan sonra 8 Mart Rusya’da ulusal bayram oldu. 1975''te Birleşmiş Milletler tarafından kutlanmaya başlandı.

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka''nın Kopenhag kentinde toplanan 2. (Sosyalist) Enternasyonal''e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı''nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi delegeleri Clara Zetkin, Kate Duncker ve arkadaşları bundan böyle her yıl bir "Kadınlar Günü" düzenlenmesi önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 1960''lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri''nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme gelme fırsatı buldu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart''ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında ilan edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün geçmişi çok eskilere dayanmaktadır.

Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği haklı mücadelenin başlangıcı, 8 Mart 1857 yılında Amerika''nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir.

Bu grevler sırasında çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can vermiş, bu olaylardan 52 yıl sonra (1910), Danimarka''nın Kopenhag kentinde düzenlenen II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin’in önerisiyle, 1857’de başlayan, kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl “Kadınlar Günü” olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.

Birleşmiş Milletlerin de bu günü tanımasıyla birlikte Dünya Kadınlar Günü ibaresiyle 1977 tarihinden sonra Türkiye''de de yaygın bir şekilde kutlanmaya başlandı.