8 yaşındaki Çınar Mert, EBA'ya erişebilmek için canından oldu

8 yaşındaki Çınar Mert, EBA'ya erişebilmek için canından oldu
Maddi imkansızlıklar nedeniyle evine internet bağlatamayan, bu yüzden komşusundan internet çekmek için çatıya çıkan babasını takip eden Çınar Mert, çatıdan düşerek hayatını kaybetti.

Esenyurt İncirtepe Mahallesinde yaşayan 8 yaşındaki Çınar Mert internet alt yapısında sorun olduğu için uzun süre EBA’ya giremedi.

İnternet alt yapı sorunu çözülene kadar babası komşusundan rica etti ve internet hattı çekmek için çatıya çıktı.

Babasının peşinden çatıya çıkan Çınar, ayağının kaymasıyla 4’üncü kattan düşerek hayatını kaybetti.

Her şeyden kısarak oğluna bilgisayar aldığını söyleyen Baba Önder Mert, “Oğlum o bilgisayarın kapağını bile açamadı. Olan çocuğumuza oldu. Oğlumu ne EBA geri getirebilir ne başka bir şey.  Eğitim hani bedavaydı, herkese eşitti.  Eğitim sistemimizi sıfırladılar. Ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Ciğerimiz yandı. Ne diyelim!” dedi. 

Konya’da bir öğretmen çiftin bebekleri, canlı ders verdikleri sırada balkondan düşerek yaşamını yitirmiş, Maraş’ta da  50 yaşındaki edebiyat öğretmeni Aziz Serin ise internette yaşadığı sorun nedeniyle öğrencilerine ders anlatabilmek için çıktığı tepede, kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.

Esenyurt’ta çatıdan düşerek hayatını kaybeden İlkokul Öğrencisi Çınar’ın babası da Evrensel'den Eylem Nazlıer'e konuştu. 

Esenyurt İncirtepe Mahallesi’nde yaşadıklarını söyleyen baba Önder Mert, alt yapı sorunu olduğu için uzun süredir interneti bağlatmaya çalıştıklarını anlattı.

Olayın yaşadığı güne değinen baba Mert, “İnterneti devletin vermeyişinden dolayı, bizim de kendi internetimiz olmayışından dolayı kısa süreliğine komşudan interneti çekmek için çatıya çıktım. Çünkü ‘Alt yapı sorunu olduğu internetin on gün sonra kurulacağını’ söylediler. Oğlum derslerden geri kaldığını söyledi. Çok ısrar etti. Komşu ile konuştum çatıya çıktım, o da arkamdan gelmiş tabii daha sekiz yaşında bir çocuk. Ben uğraşırken o da havalandırma boşluğuna düşüyor” ifadelerini kullandı.

"EĞİTİM HANİ BEDAVAYDI, HERKES EŞİTTİ"

Oğlunun 8 yaşında ve 3’üncü sınıf öğrencisi olduğunu anlatan iki çocuk babası Önder Mert devamında şunları söyledi: “EBA başımızı yedi. Günlerdir EBA ile uğraşıyorduk. Olmadı, çocuğumuzun hayatına mal oldu. Oğlum gitti. Eylül’ün 9’unda doğum gününü kutladık. Oğlum cep telefonundan iki üç gün girdi ama interneti yetiştiremediğimiz için giremedi. İnternetimiz bitti. Her şeyden kısarak bilgisayar almıştık. O gün gelmişti. Oğlum o bilgisayarın kapağını bile açamadı. Olan çocuğumuza oldu. Oğlumu ne EBA geri getirebilir ne başka bir şey. Başka canlar yanmasın. İnternet ücretsiz verilsin. Eğitim hani bedavaydı, herkese eşitti. Sözde bedavaydı.”

"EĞİTİM SİSTEMİMİZİ SIFIRLADILAR"

Öğretmenin 8-10 öğrenciden hiç haberi olmadığını belirttiğine de değinen Mert, “Öğretmen ‘Ne internetleri var ne de EBA’dan şifre aldılar, kayıp çocuklar” dedi. Yüz binlerce öğrenci eğitim alamıyor. Eğitim sistemimizi sıfırladılar. Ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Ciğerimiz yandı. Ne diyelim” diye konuştu. 

CHP'Lİ AKİ ŞEKER: "DEVLET BU SÜREÇTE EĞİTİMDEN TAMAMEN ELİNİ ÇEKME YOLUNA GİDİYOR"

Konuya ilişkin CHP Milletvekili Ali Şeker ise şunları söyledi: “İnternete erişmek için bir çocuk öldü diyebiliriz. Bu dönemde, internet çağında telekomun özelleştirilmesinin sıkıntılar doğurduğunu bir kere daha gördük. İnternet erişim firmaları bu dönemde bırakın indirim yapmayı çok yüksek zamlar yaptılar. Böylesi bir dönemde devletin herkesin uzaktan eğitime erişebilmesi için bir düzenleme yapması gerekiyordu. Ve çocukların eğitim hakkına ücretsiz ulaşabilmesi için, ücretsiz internet erişimini çocuklara yönelik planlamalı ve bunu hayata geçirmeliyiz. Ancak bu olmadığı gibi firmalar daha çok zam yaptı. Biz bunu başından beri dile getirdik. İnternete erişime ilgili kolaylaştıracak tedbirleri alın diye. Ama tam aksi zam yapmayı tercih ettiler. Devlet bu süreçte eğitimden tamamen elini çekme yoluna gidiyor. Esenyurt’ta maalesef internet ücretlerinin yüksekliğinden, ailenin ekonomik olarak zorda oluşundan dolayı komşusunun internetini çatıdan almak isterken böyle acı olay bir yaşandı. Devlet öğrencilere ücretsiz interneti temin etseydi böyle acı olay yaşanmayacaktı.”