9 Eylül Zaferini kutlamamanın dayanılmaz hafifliği

9 Eylül Zaferini kutlamamanın dayanılmaz hafifliği
Türk ordusunun, Yunan işgali altındaki İzmir'e girdiği 9 Eylül 1922 yılından beri her yıl kutlanan 9 Eylül Zaferi’nin son yıllarda milli bayramlara uygulanan engellemeye karşılık Doç. Dr. Erkan Göksu, bu durumu eleştirdi. İşte Göksu'nun o yazısı:

Doç. Dr. Erkan Göksu

Bugün, masrafları Batılı devletler tarafından karşılanmak üzere turistik amaçlarla İzmir ve Ege'ye gelip bölgedeki bütün görülesi yerleri ziyaret eden, bununla da yetinmeyip bölgenin Müslüman Türk halkına güzel hediyeler getirip büyük sevgi gösterilerinde bulunan hümanist Yunan ordusuna karşı Barbar Türkler tarafından hiçbir sebep yokken başlatılan savaşın sona erdiği gündür. Yunanlı hümanist askerler, memleketten atılmış, İzmir’de dalgalanan o güzel mavi bayrakları indirilip yerine rengini kandan alan kırmızı Türk bayrakları dikilmiştir. Görülmemiş bir barbarlık sergileyen Türkler, bu asil ve medeni halkı denize dökmekle yetinmemiş, onların gül bahçesi haline çevirdikleri güzel İzmir'i yakıp virane haline getirmişlerdir.

O günden sonra sadece İzmir ve Ege değil, bütün memleket, Yunanlılardan ve diğer Batılı turist ordularından öğrendiği beraber yaşama kültüründen, gelişmeden, medeniyetten, hoşgörü ve demokrasiden ve hatta İslam'dan dahi uzak kalıp batılı emperyalistlerin pençesine düşmüştür. Barbar Türk ordusunun bu hareketine Türk Milli Mücadele denmesi, bu hareketin kavmiyetçi, ırkçı ve faşist bir hareket olduğunun bir göstergesidir. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu hareketin liderleri, korkunç amaçlarını gerçekleştirebilmek için çoluk çocuk, erkek kadın, genç yaşlı demeden Anadolu halkını da zorla, hatta öldürmek veya namuslarını çiğnemekle tehdit ederek bu ırkçı ve faşist harekete dâhil etmişlerdir. Bir de utanmadan 19 Mayıs gibi, 23 Nisan gibi, 30 Ağustos gibi, hele hele 29 Ekim gibi bu günü de kutluyorlar. Ayıptır, günahtır.

Hem ne gereği var, lüzumsuz şatafat, israf…

Üzerinden 94 sene geçmiş artık bu ilkel törenleri bırakmalıyız.

İsraf...

Niye sadece Türk bayrağı var ki?

Çok militarist.

İçinde Atatürk geçen hiç bir şeyi kutlamam.

İçinde Türk geçen hiçbir şeyi kutlamam.

Bana ne kardeşim Türkler kutlasın...

Bugün maç var.

Başım ağrıyor.

Falan filan, falan filan ... 

Bırakalım bunları dostlar… İzmir’in dağlarında açan çiçekler için, o çiçeklerin renkleriyle parıldayan, kokusuyla yeni ve aydınlık bir dünyaya merhaba diyen Türkiye için gelin hep birlikte milletimizin en karanlık gecelerinin sona erdiği 9 Eylül'ü ve kahramanlarını minnet ve şükranla yad edelim. İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun, Batılı emperyalistlerin teşvikiyle memleketi işgale yeltenen düşmanın denize dökülüşünün 94. yılı kutlu olsun.