90 dakikanın ne kadarı

Yıllardır üzerinde durduğum topun oyunda kaldığı süredir. Geçmiş yıllarda iki hakem kardeşime kronometre verip topun ne kadar oyunda kaldığını ölçtürmüş biri olarak, ülke futbolu adına bunun önemi üzerinde hep durmuşumdur. Son seminerde sevgili Fatih Terim de bu konuya önemle değinmişti. Mensubu olduğumuz UEFA ülkelerinde bu süre 60 dakika ve üzerinde. Bizdeki müsabakalarda 40 ile 55 dakika arasında oynanmakta. Şimdilerde yayıncı kuruluş bunu her maç sonrası vermekte. Mesela bu hafta F.Bahçe-Trabzon 51 dakika, Rize-Beşiktaş 51dakika, Bursa-Gençlerbirliği 40 dakika, Eskişehir-G.Saray 50 dakika. Şimdi hakemlerimize bu süreyi arttırmak için uygulamarda bazı değişiklikler yapılması gerekmektedr. 9.15’leri çabuk açmak, serbest atışları çabuk attırmak, artık el kolun nasıl tutulacağını futbolculara göstermek kaldırılmalı. Bir profesyonel futbolcu elini kolunu nasıl tutacağını bilmeli. Bunu tarifte ısrar edilmemeli. Taç atışları ve aut atışlarının geciktirilerek atılması önlenmeli. Futbolculara izahatla zaman kaybedilmemeli. Hakem düdüğü ve kartları ile konuşmalı. Masum itirazlar dışındaki itirazları uzatmayıp kartlarını kullanmalı. Bazı serbest vuruşları hemen oynatmak isteyeni oynatmalı. Bu şekilde 9.15’e açmak zorunda kalmaz. Kart yazmalarını hemen yapmalı. Sakatlanan oyuncular için sahada tedavi değil, dışarı çıkartmalı. Velhasıl oyunun durduğu ve topun oyun harici olduğunda müsabakayı hemen başlatmak bu süreleri çoğaltacak Avrupa’nın da dakikalarını yakalayacağız.
 

Başakşehir-Karabükspor
İlker Meral
Müsabaka gergindi. Sertleşince avantaj oynatmaktaki ısrarı doğru değildi. Dolayısıyla kartlar çoğaldı. Sedat kötü lisandan kırmızı kart gördü. Semih’in rakibin suratına dirsek, sarıdan ziyade kırmızı çağrıştırıyordu.


Beşiktaş-Çaykur Rizespor
Cüneyt Çakır
Dakika 1. Çift ayakla dalan Kıvanç’a gösterdiği sarı kart zamanlama yönünden örnekti. Kıvanç’a gösterdiği kırmızı kart kötü lisandan ve hakemin hemen yayında yapılıyor. Koray’ın Motta’ya hareketi doğru bir kırmızı karttı. Penaltıda Obroniak’ın kolları açık. Penaltı kararı tartışmasız doğru. Örnek bir hakemlik yaptı.

Kayseri Erciyes-Gaziantepspor
Özgür Yankaya
Fauller ve kartlarda standartı yakalayamadı. Emre’nin elle oynadığı pozisyona yakındı. Göremediği golü verdi. Asistan hakemin uyarısıyla da golü iptal etti. Barış’a yapılan faulu devam ettirdi. O pozisyon gol oldu.
 

Fenerbahçe-Trabzonspor
Bülent Yıldırım
Verilenlerden yanlış olanların yanı sıra, verilmeyen sarı kartlar vardı. Medjani’nin Diego’yu  itişi penaltı. Egemen’in Aykut’a attığı tokat görülmedi. Kırmızı karttı. Maçın bitişinde Caner’in kötü lisandan krmızı kartı doğruydu.  

Bursaspor-Gençlerbirliği
Hüseyin Göçek
El Kadir’e Serdar Aziz’in müdahalesi penaltı olmalıydı. Gençler’in golünde ofsaytı yardımcı hakem atladı.
Sivasspor-Akhisar Belediye
M.İlker Coşkun
6 puanlık bir müsabaydı. Verilen penaltıda rakibe temas yok teşebbüs vardı. Fakat Ümit’in Gekas’ı arkadan itişi penaltıydı.


Mersin İY.-Kasımpaşa
M.Kamil Abitoğlu
Güven’in kolu açıktı, penaltı verilmeliydi. Sancak eliyle oynadı, penaltıydı. Mersin lehine verilen penaltı doğru bir karardı.
Balıkesirspor-Torku Konyaspor
Barış Şimşek
Balıkesirli Hasan’ın topa koluyla müdahalesi penaltı olmalıydı. Gökhan Ünal’ın kontrolsüz sakatlayıcı hareketi sarı değil kırmızı kartlıktı. Vargas’ın kafa golü geçerli olmalıydı. Çünkü Vargas’ın niyeti kaleciye şarj değil topa vurmak. Kaleci gelip ona çarparak düştü.   
Eskişehir-Galatasaray
Halis Özkahya
Penaltı beklentisinde Mustafa Yumlu’nun eline top çarpıyor. Devam kararı doğru. Eskişehir’in penaltı beklediği pozisyonda Melo’nun Serdar Özkan’a düdük çalınmayan müdahalesi ceza alanın dışındaydı. Penaltı değil ama frikik verilmeliydi.

Yazarın Diğer Yazıları