Aaron Stein: HDP dışında hiçbir Türk bu karardan memnun değil

Aaron Stein: HDP dışında hiçbir Türk bu karardan memnun değil
ABD'li uzman Aaron Stein, ABD'nin PYD'ye silah yardımıyla ilgili aldığı karardan HDP dışında hiçbir Türk'ün memnun olmadığını söyledi.

Amerika’nın Sesi (VOA),  ABD ile Türkiye arasındaki “İlişkilerin ne yöne doğru ilerleyeceği konusunda en net ipucu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki zirvede görülecek. Türk-Amerikan ilişkilerine kafa yoran herkesin gözü, Trump ve Erdoğan’ın görüşme sonrası vereceği mesajları çevrilecek” dedi.

"DERİN ENDİŞELER"

Bu arada  VOA, haberinde  ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi uzmanlarından  Aaron Stein’in Türkiye-Amerika ilişkilerine ilişkin “derin endişelerini” dile getirdiği değerlendirmelerine de yer verdi.

“Amerika’nın YPG’lilere silah yardımı zaten büyük oranda kaçınılmazdı” düşüncesini dile getiren Stein, “Bence Türkiye bu kararı engellemek için çok uğraştı ama başaramadı. Özellikle Amerikan ordusu içerisinde Suriye Demokratik Güçleri ve bünyesindeki YPG’nin Rakka’yı hızlı biçimde geri alacak tek güç olduğu kanısı üstün geldi” görüşünü öne sürdü. 

Aaron Stein,  ABD-Türkiye ilişkilerinin “bir krize doğru ilerlediği” görüşünü ifade ederken de  “Bence HDP’ye oy verenler dışında hiçbir Türk bu karardan hoşnut değil. Bir krize doğru ilerliyoruz. Ve bu, onarması çok çok zor olacak bir kriz” diyen Stein, şöyle devam etti:

"İKİ TARAFIN ANLAŞABİLECEK BAŞLIKLAR ÇOK AZ"

“İlk kez yüz yüze gelecek Erdoğan ve Trump görüşmenin dostça bir havada geçmesine gayret edecek, stratejik müttefiklik mesajları verecek ama iki taraf arasında anlaşılabilecek konu başlıkları çok az. Ankara’nın Fethullah Gülen ve YPG konusundaki taleplerini Amerika karşılayacak durumda değil. Dolayısıyla bence görüşmede Türk tarafı, görüntü verme dışında elle tutulur bir başarıyla dönemeyecek… İlişkilerde yaşananları aşmak zaman alacak, Johnson mektubu, ya da 1974’deki Kıbrıs’a müdahale gibi, (Türk-Amerikan ilişkilerinde) şu anki yaşananlar da bence tarih kitaplarına girecek boyutta. İlişkilerin aşırı bir gerilim ve krize eriştiği anlardan biri olarak tarihe geçecek. Bunu nasıl onaracağız, bu çok daha büyük bir soru.”