Avrupa Birliği (AB) gıda ithalatında denetimi abarttı. Birlik, geçen yılın sonlarında Türkiye’den ihraç edilen karpuz ve armutta da aflatoksin buldu. Gıda Güvenliği Derneğinin yayın organı Gıda Güvenliği dergisinin Ocak-2009 sayısında yer alan verilere göre, AB, Gıda ve Yem İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASSF) kapsamında 41 ve 52’inci haftalar arasında, ithalat yaptığı gıda ürünleri nedeniyle, ilgili ülkelere toplam 506 risk bildiriminde bulundu. Türkiye’ye yönelik 34 risk bildiriminden 18’inin armutta amitraz (kimyasal ilaç) kalıntısından, 10’unun ise aflatoksinden kaynaklandığı belirlendi. Aflatoksinin 4’ü kuru incir, 2’si fındıkta belirlenirken, 2 karpuz ve bir armut örneğinde de aflatoksine rastlanması dikkat çekti. AB, söz konusu haftalarda kayısıda sülfit kalıntısı nedeniyle de 3 bildirimde bulundu.
Çin’de melamin riski
AB’nin risk bildiriminde 74 bildirimle Çin, 42 bildirimle İtalya, 40 bildirimle Tayland, 34’er bildirimle Almanya ve Türkiye ilk sıralarda yer aldı. Çin’e yönelik risk bildiriminin 36’sının melamin kaynaklı olduğu dikkat çekti. Diğer ülkelere bildirimlerin çoğunluğu salmonella kontaminasyonundan dolayı yapıldı. Uzmanlar, genelde aflatoksinin hububat, kurutulmuş incir, üzüm ile fındık, fıstık gibi ürünlerde oluştuğuna dikkati çekerken, karpuz ve armut gibi taze meyvelerde uygun olmayan paketleme, saklama ve taşıma koşulları nedeniyle küflenme veya bir bulaşma söz konusu olabileceğine işaret ediyor.