AB Bakanı Bozkır'dan çok ilginç vizesiz seyahat açıklaması

AB Bakanı Bozkır'dan çok ilginç vizesiz seyahat açıklaması
AB Bakanı Volkan Bozkır, Suriyeli mültecilerin geri kabulü için AB ile yapılan görüşmelere ilişkin açıklamalar yaptı. Türkiye'ye iade edilecek mültecilerin sayısının milyonlar düzeyinde olmadığını söyleyen Bozkır, vizesiz seyahat hakkında da asıl insan akımının Avrupa'dan Türkiye'ye olacağını ve gerekirse Avrupa'ya vize uygulanabileceğini söyledi.

Bakan Bozkır, AB ile geri kabul anlaşması olması durumunda Türkiye'ye iade edilecek göçmen sayısı hakkında yüz binler ya da milyonlar değil, binler belki on bin rakamının telaffuz edilmesinin doğru olacağını bildirdi.

ESAS AKIM AVRUPA'DAN TÜRKİYE'YE DOĞRU OLACAK

Vizeler kalktıktan sonra Türkiye'nin Avrupa vatandaşlarına vize koymak mecburiyetinde kalabileceğine dikkati çeken Bozkır, şöyle konuştu:
"Vizeler tamamen kalktıktan sonra çalışma müsadeli bir vize haline g
else belki biz Avrupa ülkeleri vatandaşlarına vize koymak mecburiyetinde kalacağız. Çünkü esas akım Türkiye'den Avrupa'ya doğru değil, Avrupa'dan Türkiye'ye doğru olacak."

 

VİZE SERBESTİSİ İÇİN MUHALEFET PARTİLERİNE ÇAĞRI

AB ile vize serbestisi için gereken yasaların meclisten geçmesi için muhalefet partilerine destek çağrısında bulunan Bozkır, şunları kaydetti:
"Bunun çok tarihi bir adım olduğunu düşünüyoruz. Milletimize karşı bir armağan olduğunu düşünüyoruz. O yüzden bunu muhalefetle işbirliği halinde veyahut da işbirliği olmadan gerçekleştireceğiz."

ÇEŞİTLİ FORMÜLLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Bozkır, Suriyeliler için AB'den gelecek 3 milyar avroluk desteğin nasıl kullanılacağına ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

"Paranın tamamının gönderilip burada AB Daimi Temsilciliği gözetiminde harcanması yahut Dünya Bankası aracağılıyla gönderilip o şekilde kullanılması gibi formüller var. Çeşitli formüller üzerinde çalışıyoruz. Sorun olacağını düşünmüyorum."

TÜRKİYE'YE HAKARET EDEN VEKİL

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) ırkçı bir parlamenterin Türkiye'ye hakaret etmesini kınayan Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem AP Başkanı Martin Schulz'un tutumu, hem anında tepki gösteren parlamenterlerin tutumu hem de kendini bilmez kişi salondan çıkarılırken bütün parlamentonun alınan kararı ortak bir şekilde alkışlaması bence kötü bir başlangıcın çok doğru bir yaklaşımla cevaplandırılmış olduğunu göstermektedir. Her ülkede böyle ipini koparmış ahlaksızlar olabilir."

MERKEL ÖVGÜYÜ HAK EDİYOR

Kötü muameleyle, duvarlar ve teller örerek düzensiz göçle mücadele edilemeyeceğini doğru teşhis eden ve en iyi bilen insanlardan birinin Almanya Başbakanı Angela Merkel olduğuna işaret eden Bozkır, bu yönüyle Merkel'in övgüyü hak ettiğini söyledi.