AB ordusu kurulursa, kilit rol Türkiye'nin olur

AB ordusu kurulursa, kilit rol Türkiye'nin olur
Fransa Başbakanı Macron'un AB ordusu kurulması yönündeki açıklamalarını değerlendiren Emekli Binbaşı Gürson, kurulacak olası bir ordunun, Türkiye için fırsat olduğunu belirtti. Gürson, "Türkiye, kilit ülke haline geldi" dedi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Avrupa'nın güvenliğini artık Avrupa'nın kendisi alması yönündeki açıklamaları NATO'yu ve Avrupa ordusunu bir kez daha tartışmaya açtı.

Emekli Binbaşı Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Poyraz Gürson, Türkiye'nin Suriye'deki çıkmazdan ve genel olarak Batı kulübü ile iplerin kopmaması, NATO'ya bağımlı kalmamasında Avrupa ordusunun bir çıkış noktası olduğunu kaydetti.

Türkiye için son günlerde kriz noktasında pek çok şey söylendiğini, Rusya ile ilişkilerden, NATO'ya kadar pek çok sözün kamuoyunda duyulduğunu belirten Gürson, "Ancak son dönemde özellikle NATO içinde Türkiye kendi pozisyonunu sorgularken, Avrupa ülkesi Fransa'dan beklenmedik bir çıkış geldi. Macron, AB ordusuna yeşil ışık yakan sözler sarf etti. ABD hegemonyası altında güvenlik arayışlarını artık istemeyen Avrupa kendine çıkış yolu arıyor. Bunun için AB ordusunu kurma çalışmalarını hızlandıracak. Bu nedenle Türkiye'ye özellikle göçlerin durdurulması ve AB'nin güvenliği için ihtiyaçları var. Aynı şey yeni dünya düzeninde gücünü kaybetmek istemeyen ABD için de geçerli" dedi.

Türkiye'nin hem Avrupa ülkelerinin, hem de ABD'nin uygulayacağı tüm stratejilerin coğrafyası nedeniyle kilit ülke olma özelliğini taşıdığını bildiren Gürson, "Ne ABD, ne AB Türkiye'den vazgeçemiyor. AB'ye üyelik yapmak istemeseler bile, Türkiye'den vazgeçemiyorlar. ABD, ambargo uygulasa da Türkiye'den vazgeçemiyor. Bu noktada Türkiye'nin dikkatli bir strateji ile kendi çıkarlarını hayata geçirebilme fırsatına sahip" dedi.

Gürson, "Bu aynı zamanda Batı bloğu ile ilişkileri daha da artırır, Türkiye'ye nefes aldırır. ABD'nin baskıları da kırılır" diye konuştu.

İlgili Haberler