Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş HOCAOĞLU

Durmuş HOCAOĞLU

AB Sevdâsına Neler Oluyor?: II

Yakın vakte kadar, Türklerin AB tutkunluğunda ciddî bir zayıflama görülüyor, yılbaşına dek tâkatten düşmeye başlayan AB sevdâsı, o tarihten sonra geçen dört aylık müddet zarfında da git-gide bir ilgisizliğe dönüşmeğe yüz tutmuş bulunuyor... Daha doğrusu “idi”.
Evet: İdi...
 “İdi...” ; çünkü birdenbire tekrar diriliverdi; hem de çok basit ve  yalın bir sebepten.
Şimdi önce bu dirilişi görelim.
Eurobarometer’in yapmış olduğu araştırmadan dört ay sonra, A&G Araştırma Şirketi’nin Nisan 2008 ayında yapmış olduğu başka bir araştırmanın Avrupa Birliği ile ilgili kısmındaki sonuçlar, yeniden AB’ye teveccühün kesâfet kazandığını göstermektedir[*]. Mehmed Ali Birand’ın başkanlığında, 5-6  Nisan 2008 tarihlerinde, Türkiye’nin 7 coğrafî bölgesinde, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale,  Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İçel, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Sakarya, Samsun, Trabzon, Van ve Zonguldak’tan müteşekkîl cem’an 26 il ve 68 ilçede ve bunlara bağlı 81 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfûsunu temsil eden 724’ü kadın toplam 1.453 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapılan araştırmanın dikkat çeken iki ana sonucu bulunmakta: AKP bir miktar oy kaybederken, AB ilgisi de düşüşten tekrar yükselişe geçmiş bulunuyor.
Bilhassa dâhilde vuku’bulan siyâsî dalgalanmalara bağlı gözüken bu sonuçları yorumlamadan önce, bâzı önemli tablolara gözatalım.

 

[*] Bkz.:  A&G’nin Kanal D için yaptığı dev anket: AKP oy kaybediyor, AB projesi kazanıyor..

Yazarın Diğer Yazıları