AB vize muafiyeti için Türkiye’ye ek süre tanıyacak

AB vize muafiyeti için Türkiye’ye ek süre tanıyacak
Türk vatandaşlarına Avrupa'ya vize muafiyeti konusunda kritik karar, AB Komisyonu'nun yarınki toplantısında alınacak.

Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin hayata geçmesi için öncelikle AB Komisyonu’nun Türkiye’nin tüm kriterleri yerine getirdiğine ilişkin onay vermesi gerekiyor. Türkiye’nin 72 kriter konusunda hangi aşamada olduğunun belirleneceğini AB Komisyon toplantısı, yarın yapılacak.

AB Komisyonu’ndan raporu vize muafiyeti için kritik önemde. Komisyon raporunun olumlu rapor çıkması halinde, hem Avrupa parlamentosu, hem de AB ülkelerinin Liderleri, konuyu ele alıp, nihai kararı verecekler.

“EK SÜRE” EĞİLİMİ

Ancak gerekli yasal kriterlerden büyük bölümünü yerine getiren Türkiye’nin hala çıkarması gereken bazı yasa ve yönetmelikler var. AB komisyonunun, bu çerçevede yarın yapacağı toplantıda, Türkiye’nin bugüne kadar yaptıklarını göz önüne alarak “geçici bir onay” vereceği, nihai kararını ise Haziran ortasına bırakacağı ifade ediliyor. Bu da Türkiye’ye kalan kriterleri yerine getirmek için ek süre tanınması anlamına geliyor.

HAZİRAN’A KADAR “EV ÖDEVİ” VERECEKLER; TERÖR TANIMI BAŞTAN YAZILABİLİR…

AB kaynakları, komisyonun Türkiye’nin sadece çıkarmadığı yasalar için değil, TBMM’den geçen bazı yasalar için de “düzeltme” isteyebileceğini ifade ediyorlar.

AB diplomatları, özellikle geçen ay Meclis’in kabul ettiği ve vize muafiyeti kriterlerinden biri olan Kişisel verilerin Korunması yasasında, AB standartlarına uymayan bazı hükümlerin olduğunu, bunların değiştirilmesinin istenebileceğini belirtiyorlar.

Ayrıca, Terörle Mücadele Kanunu’ndaki (TMK) terör tanımının da AB standartlarına uymadığı, bunun değiştirilmesinin de istenebileceği ifade ediliyor. AB Komisyonu, yolsuzluklarla mücadele konusunda da Türk hükümetinden daha etkin olmasını isteyebilecek.

Sözcü