Abbas Güçlü: “Bürokratlar yeni eğitim sistemini medyadan öğrendi”

Abbas Güçlü: “Bürokratlar yeni eğitim sistemini medyadan öğrendi”
Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü, Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un açıkladığı yeni eğitim sitemini bürokratların medyadan öğrendiğini yazdı.

Milliyet yazarı Abbas Güçlü de bugünkü yazısında açıklanan reform planını, sınav odaklı sistemi daha da güçlendireceği yönünde eleştirdi.

Güçlü, ayrıca, plandan Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu ve lise sonrası üniversite eğitiminin uygulayıcısı YÖK’ün haberinin olmadığını yazdı: “Güya, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde politikayı üst kurullar belirleyecek, uygulamayı da bakanlıklar yapacaktı! Ama Eğitim ve Öğretim Politikaları Yüksek Kurulu, 2023 Vizyonu’nda olduğu gibi liselere yönelik yeni düzenlemeleri de kararlar alınıp, açıklandıktan sonra medyadan öğrendi!”

Bazı derslerin konularının başka derslerle yeni isim altında birleştirilerek okunacağını da belirten Güçlü “Ancak bu dersleri kimin vereceği belli değil” dedi.

Abbas Güçlü yeni ders programını da şöyle aktardı:

9. sınıf (8 ders): Zorunlu: Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil, Matematik Uygulamaları, Doğa Bilimleri, Sosyal Bilimler Deneyimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; Seçmeli: Spor-Sanat, Müzik, Drama, Yönetim Bilimleri, Fotoğrafçılık, İşletme, Finans, Sanat.

10. sınıf (10 ders): Zorunlu: Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil, Matematik 1 veya Matematik Uygulamaları, Fen Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Bilgi Kuramı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; Seçmeli: Girişimcilik, Drama, Müzik, Sanat Tarihi, Yönetim Bilimleri, Peygamberimizin Hayatı, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi ve Spor, Anadolu Mitolojisi.

11. sınıf (10 ders): Zorunlu: Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil, Matematik 1 veya Matematik Uygulamaları, Fen Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Bilgi Kuramı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; SEÇMELİ: İleri Görsel Sanatlar, İleri Müzik, Bilim Tarihi, Moda Tasarımı, Kuran-ı Kerim, Pyhton Kodlama, Uluslararası İlişkiler, Türk Dünyası Ortak Tarihi, Yönetim Bilimleri.

12. sınıf (7 ders): Zorunlu: Türk Dili ve Edebiyatı, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; Seçmeli: Yabancı Dil, Matematik Ağırlıklı, Fen ve Teknoloji Ağırlıklı, Sosyal ve Beşeri Bilimler Ağırlıklı, Sanat ve Teknoloji dersleri.