ABD, Afganistan ve Taliban barış anlaşması imzaladı

ABD, Afganistan ve Taliban barış anlaşması imzaladı
Katar’ın başkenti Doha’dan imzalanan barış anlaşması ile ABD askerleri Afganistan’dan tamamen çekilecek. Öte yandan ABD ve Afganistan hükümeti 5 bin mahkumu serbest bırakacak.

ABD, Afganistan ve Taliban arasında süren barış görüşmelerinde son noktaya gelindi. Doha2da düzenlenen törenle imzalanan barış anlaşmasına göre ABD askerleri 14 ay için Afganistan’dan tamamen çekilecek.

Taliban heyeti, Afgan hükümeti ve ABD arasında imzalanan anlaşma neticesinde, 135 gün içinde Amerikan askerlerinin sayısı kademeli olarak azaltılarak 13 binden 8 bin 600’e düşürülecek.

Taliban’ın anlaşmaya uymaya devam etmesi halinde ise 14 ay içinde Afganistan’daki NATO ve ABD askerlerinin tamamı bölgeden çekilecek.

‘EL KAİDE İLE BAĞLARI KESİLECEK’

İmza töreninde açıklamalarda bulunan Pompeo, Taliban’ın askeri olarak zafer kazanamayacağını anlaması üzerine ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Anlaşmaya uyulup uyulmadığını yakından takip edeceklerini ifade eden Pompeo, Taliban’ın El Kaide ile olan bağlarını keseceğini ve IŞİD’le mücadele edeceğinin sözünü verdiğini vurguladı.

Anlaşma kapsamında, ABD ve Afgan hükümeti anlaşma kapsamında 5 bin mahkumu serbest bırakacağı, Taliban’ın ise buna karşılık olarak 1000 kişiyi bırakacağı belirtildi.