Biden Afgan Sığınmacıları Türkiye’ye aldırdı sonra Erdoğan’a yüz çevirdi

Biden Afgan Sığınmacıları Türkiye’ye aldırdı sonra Erdoğan’a yüz çevirdi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceği düşüncesiyle çıktığı New York’tan hayal kırıklığı ile döndü. Peki yaşanan bu durumun perde arkasında ne var?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan''ın BM toplantısı için yaptığı New York ziyareti beklentilerine karşılamadı.

Türkiye-ABD ilişkilerini bir nebze de olsa düzeltme umudu gerçekleşmedi.

AKP iktidarı, 14 Haziran’da Brüksel’deki NATO zirvesi sonrasında Biden ile New York''ta yapılacak bir görüşme uluslararası yatırımcılara ve dünya liderlerine Erdoğan''ın uluslararası konumuna yönelik hakkında olumlu sinyaller gönderebilirdi.

Afganistan’daki gelişmelerin bu konuda Türkiye’nin elini güçlendirdiği hesap ediliyordu.

Erdoğan New York’ta sadece Amerikan Başkanı Biden ile değil, diğer liderlerle de ve Amerikan yatırımcıları ile de görüşmeyi planlamıştı. Erdoğan, Biden’dan randevu alamadığı gibi diğer planları da gerçekleşemedi.

Oysa Erdoğan 21 Eylül’de New York’a hareket ederken NATO Zirvesi’ndeki görüşmeyi işaret ederek ''''Değerli dostum Biden ile yaptığımız samimi görüşmede ortak irademizi teyit ettik'''' demişti.

Erdoğan, bu açıklamadan sadece 3 gün sonra, yani dün Cuma namazı çıkışında ''''Ben şu ana kadar Amerika''daki liderlerin hiçbiriyle böyle bir konum yaşamadım.'''' diyerek farklı bir açıklamaya imza attı.

NATO Zirvesinde Erdoğan ile görüşen ABD Başkanı Biden’in BM Zirvesinde randevu vermemesi ise akıllara Afganistan’ı getirdi.

Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesi öncesi gerçekleşen Biden-Erdoğan görüşmesinde Dışişleri yetkilisi alınmamış ve tercüman olarak AKP’li Fatma Gülham Abusahanab bulunmuştu.

Biden’ın NATO Zirvesinde görüştüğü Erdoğan ile BM Zirvesinde görüşmemesi, Afgan sığınmacıları konusunda istediğini aldıktan sonraki tavrı olarak yorumlandı.

İlgili Haberler