Biden Türkiye hakkında son kararını verdi

Biden Türkiye hakkında son kararını verdi
Türkiye'nin yeni parti S-400 savunma sistemi alacağı iddia edilirken, ABD'li bir diplomat, ABD Başkanı Biden’ın Türkiye'ye CAATSA yaptırımlarının uygulanması konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Kötü günler geliyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden''ın, Rus S-400 savunma sistemi nedeniyle Türkiye''ye yönelik CAATSA yaptırımlarının uygulanması konusunda kararlı olduğu bildirildi.

Reuters haber ajansının Amerikalı bir diplomata dayandırdığı haberinde, Biden''ın CAATSA yaptırımlarını uygulamak ve Rusya''dan yeni savunma sistemleri alınması durumunda ilave yaptırımlar getirmek konusunda kararlı olduğu aktarıldı.

Türkiye, Rusya''dan S-400 savunma sistemi aldığı için ABD tarafından yeni nesil F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılmıştı.

Türkiye F-35 programında kalmak ya da bu anlaşmadan doğan haklarını almak için Amerika Birleşik Devletleri''nde lobi şirketi tutmuştu. Savunma Sanayi Başkanlığı''na (SSB) bağlı SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri şirketi Washington DC''nin en prestijli hukuk firmalarından biri olan Arnold & Porter''la anlaşmıştı.

CAATSA YASASI NEDİR?

2 Ağustos 2017''de yürürlüğe giren CAATSA yasası, ABD''nin ulusal güvenliğine "tehdit" olarak değerlendirdiği İran, Rusya ve Kuzey Kore''ye karşı yaptırımların alınmasını öngörüyor.

Yasanın 231. maddesine göre, Rusya ile savunma ve istihbarat alanlarında çalışan kişilere karşı da yaptırım getirilebiliyor. Bu yaptırımlar, Rusya Federasyonu için veya onun adına çalışan kişilerle bilerek "önemli işlem" yapan gerçek ve tüzel kişiler için de geçerli olabiliyor.

İlgili Haberler