ABD ile Suriye için gizli anlaşma mı imzalandı?

Önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "İnşallah bu Ağustos'ta da tarihimizin zaferler halkasına bir yenisini daha ekleyeceğiz" dedi.

Sonra da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat'ın doğusuna yönelik operasyona ilişkin, "Nasıl Afrin'den temizlendiyse, nasıl Cerablus'tan DEAŞ'lılar temizlendiyse Fırat'ın doğusundan da YPG, PKK'yı temizleyeceğiz. Ne pahasına olursa olsun temizlenecektir. Burada kararlılığımızda hiçbir şekilde değişiklik yoktur. Amerika'nın da artık bizi Münbiç gibi oyalama sürecine girmesine de müsaade etmeyeceğiz." diye konuyu açtı.

Aynı Çavuşoğlu, Ankara'daki 11. Büyükelçiler Konferansı'ndan sonra yaptığı açıklamada,  ABD Başkanı Donald Trump'ın Erdoğan'ı arayarak ABD'nin Suriye'den çekileceğini söylediğini bildirmişti.

Çavuşoğlu, "Varılan mutabakatı çok iyi bir başlangıç olarak nitelendirebiliriz." ifadesini kullanarak özellikle bundan sonra atılacak adımlar ve detaylarıyla ilgili alınacak kararlara dair müşterek bir harekât merkezinin oluşturulacak olmasının önemine işaret etmişti…

***

Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz ya, ben de esasen konuşmalara değil, yapılan veya yapılmayan işlere bakarım.

Peki bu mutabakattan sonra ABD'nin yaptığı iş nedir?

Anadolu Ajansı, ABD'nin Irak'tan Suriye'nin kuzeyindeki işgalci YPG'ye  yaklaşık 70 TIR ile askeri zırhlılar prefabrik yapılar ve iş makineleri taşındığını görüntüledi.

ABD, Türk ordusu Fırat'ın doğusuna müdahale ederse, Türkiye'ye ağır kayıplar verdirsin diye uğraşırken Türkiye'yi hiçbir kıymeti olmayan bir mutabakatla oyalıyor.

Fikret Bila ise konuyla ilgili yazısında, "Askeri kaynaklardan kamuoyuna yansıyan bilgilere göre güvenli bölge üç aşamada uygulanacak. Birinci aşamada 5-6 kilometrelik cepler kurulacak. İkinci aşama 14 kilometreye varan keşif bölgeleri oluşturulacak, ikinci kuşakta ağır silah bulunmayacak ve üçüncü aşamada da 18 kilometreye varan yeni bir keşif halkası olacak." diye bilgi verdi...

***

ABD ile bölgede güvenli bölge oluşturmak mutabakat yapıyorsunuz hem de ABD'nin halen savaşa hazırladığı YPG'ye savaş malzemesi göndermesini seyrediyorsunuz. Üstelik Türkiye'nin oyalanmakta olduğunu da kabul ediyorsunuz!

Bu durumda, Fırat'ın doğusuna nasıl müdahale edilecek? Filozof Beydeba'nın Kelile ve Dimne'de sordurduğu gibi "Bu nasıl olacak?"

Trump, Erdoğan'ı arayıp "Suriye'den çekileceğiz" sözünü tekrarladıysa bu sevkiyat nedir? Trump'ın bu konudaki kararını Pentagon'un karşı çıkması sebebiyle uygulayamadığı söyleniyor ama anlaşılıyor ki, bu da bir oyalama taktiği... Erdoğan'ın şahsında Türkiye'yi oyalıyorlar. ABD çekilecek olsa, YPG'ye on binlerce TIR silah yardımı yapar mıydı? ABD çekilecek olsa, Fırat'ın doğusunda 100 bin kişilik ordu kurduğu halde bu rakamı 110 bine çıkarır mıydı?

Tabii, herkesin gördüğü bu çelişkileri yok sayıp ABD ile mutabakata varılmasını övenler de var! Oysa Fırat'ın doğusu için henüz övülecek, takdir edilecek bir iş yapılmış değil.

Fırat'ın doğusu gerçekten temizlenecekse, ABD'nin bu bölgeye daha fazla tahkimat yapması niçin seyrediliyor?

Bu arada asker sayısı nedir? Askerlik süresi kısaltılıp, terhisler de yapıldıktan sonra Türk ordusunun sayısal gücü, Fırat'ın doğusunda sadece 110 bin kişilik bir güce karşı değil, ABD'ye karşı da harekât yaparken, Batı'dan veya Doğu Akdeniz'den emrivaki yapılırsa, iki hatta üç cephede savaşmak için yeterli midir? Bu işler, milletin kaderiyle ilgilidir!

Yoksa ABD ile yeni ve gizli bir anlaşma mı imzalandı? Trump'ın telefon konuşması ile kuyuya inilmeyeceğine göre…

 

Yazarın Diğer Yazıları