ABD-İran gerilimi silah ve savaş uçağı üreticilerine yaradı!

ABD-İran gerilimi silah ve savaş uçağı üreticilerine yaradı!
ABD ve İran arasında yaşanan gerilim, birçok ülke tarafından 3. Dünya Savaşı tartışmalarını doğururken, kaos ortamı en çok silah ve savaş uçağı üreticilerine yaradı.

ADEM DEĞİRMENCİ / YENİÇAĞ

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta ABD operasyonuyla öldürülmesinin yankıları sürüyor. İki ülke arasında yaşanan gerilim, birçok ülke tarafından 3. Dünya Savaşı tartışmalarını doğururken, kaos ortamı en çok silah ve savaş uçağı üreticilerine yaradı.

ABD merkezli Kathy Warden’ın CEO’luğunu yaptığı uzay ve savunma teknolojileri alanında faaliyet gösteren ve ağır bombardıman uçağı B-21’in üreticisi ve çok rollü radara yakalanmayan B-2 bombardıman uçağının üreticisi Spirit Northrop Grumman Corp.’un hissesi yüzde 5.4 artış gösterdi. Ayrıca, ABD savunmasında en çok tercih edilen savaş uçaklarının üreticisi AeroVironment’in Amerikan borsalarında ki hisselerinde de yaklaşık olarak 6.9 oranında artış gözlemlendi.

Öte yandan, F-35 savaş jetlerinin üreticisi olan Shares of Lockheed Martin Corp.’un hisseleri ise iki ülke arasında yaşanan gerilimin ardından yüzde 3.6, Genel itibarıyla savunma, silah ve ordu alanında faaliyet gösteren Raytheon Co’nun ise değeri ise yüzde 1.5 artış gösterdi.

Savaş ve savunma üreticilerindeki bu artış, Fox Business gibi kurumsal televizyon programlarında ve ‘Investor's Business Daily’ gibi yayınlarda vurgulandı ve iki ülke arasındaki gerilimden en çok kazanların bu üreticiler olduğu yorumlandı.

ekran13131313.JPG