ABD, İranlıları sorguya çekti!

ABD, İranlıları sorguya çekti!
ABD ve İran arasında yaşanan askeri gerilim devam ederken, İranlı Amerikalıların Kanada ve ABD sınırındaki Barış Kemeri Sınır Geçişi’nde gözaltına alarak sorguladığı belirtildi.

ADEM DEĞİRMENCİ / YENİÇAĞ

ABD’nin Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlediği hava saldırısıyla öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin yankıları sürüyor.

Hafta sonu, ABD-Kanada sınırında çok sayıda İranlı Amerikalıların gözaltına alındığı belirtildi. Özellikle İran-ABD arasındaki gerilimin göz önüne alındığında bu durum alarm olarak nitelendirildi. Ayrıca, sınır hattında gözaltına alınan vatandaşların, siyasi görüşlerinin de sorgulandığı kaydedildi.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (Council on American-Islamic Relations), 60’dan fazla İran vatandaşın Barış Kemeri Sınır Geçişi’nde (Peace Arch Border Crossing in Blaine) gözaltına alındığı doğrularken, mağdur olan her yaştan vatandaşa ise hukuki yönden yardım yapılacağını belirtti.

EMİR ULUSAL OLARAK VERİLDİ

Ayrıca Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi, Gümrük ve Sınır Koruması'ndan (Customs and Border Protection) bilgiler aldığını belirterek, “İran mirası olan ABD’ye girmesine izin verilen kabul edilen herkesin raporlanması için ulusal olarak emir verildi” dedi.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Direktörü Masih Fouladi ise, yaptığı açıklamada, gözaltıların yasadışı olduğunu söyledi. Fouladi ayrıca, yeni bilgi edindikçe herkesin haberdar edileceğini kaydetti.

Washington Demokrat temsilcisi Pramila Jayapal ise, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından ABD ve İran arasında yükselen askeri gerginlikten son derece rahatsız olduğunu açıkladı.

Kuzeybatı Göçmen Hakları Projesi (Northwest Immigrant Rights Project) ise gözaltı ve sorgu kararına tepki göstererek, “Sınır hattında gözaltına alınanların bildirmesi gerektiğini ve bölgesinde avukatlarında hazır bulunduğunu, durumu yakından takip ettiklerini belirtti.