"ABD Kandil'i gözden çıkardı!"

"ABD Kandil'i gözden çıkardı!"
İkinci çözüm süreci gündemdeki yerini korurken İYİ Partili Behiç Çelik, AKP'nin böyle bir süreci tekrar göze almasının zor olduğunu söyleyerek, "ABD Kandil'i gözden çıkardı, Suriye tarafındaki terörist yapıya dönmüş durumda" dedi.

Fatih ERBOZ- ANKARA

Türkiye'de tekrar çözüm süreci söylemlerinin dillendirilmeye başlaması tepkileri de beraberinde getiriyor. İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, 2015 yılında yaşanan benzer bir sürecin Türkiye'de bir daha tekrar etmesinin zor olduğunu belirtti. Çelik, "Bölgede kalkıp da bölücülerin ortamdan faydalanarak, bayrak indirmeye kalkmaları, adliye kurmaları, maliye çalışmaları yapmaları gibi benzer olayların tekrar etmesi mümkün olmaz. AKP'nin böyle bir süreci tekrar göze alması zor. Türkiye'yi yönetenler çok dikkatli olmalı. Bunu şunun için söylüyorum, ABD Kandil'i gözden çıkardı, Suriye tarafındaki terörist yapıya dönmüş durumda. Orada da terörist başının etkisi olduğu için onu kullanmak istiyor, isteyecek. Açmazlarla dolu bir yola girmemek çok önemli" dedi. 

Terörist başının Kandil'e istediği gibi etki edemediğini, bunun yerine Suriye'deki yapılanmayı etkisi altına almak istediğini kaydeden Çelik, şunları söyledi: 

"Bunu ABD de biliyor. ABD zaten Kandil'deki terörist yapıları gözden çıkardı. Bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Teröristlerin sözde liderleri olarak bilinen başta terörist Cemil Bayık olmak üzere oradaki sözde lider kadro terörist başını dinlemiyor. Daha farklı amaçlar güdüyorlar kendilerince, ancak burada o teröristlerin de açmazları var. Bu açmaz da ABD'den istedikleri desteği bir türlü alamıyorlar. PKK teröristlerine tam olarak hükmetmekte zorlanıyorlar. Onların etkisi altında tutabildikleri bir grup var o kadar. Onlarla da ne yapabileceklerini bilmiyorlar. Destekçileri kalmadığı için bölgede tam olarak ne yapacaklarını bilemiyorlar ve Kuzey Irak'a yönelik Türkiye etkisini her geçen gün arttırıyor. Dolayısıyla teröristlerin de kendi içlerinde farklı anlayışların ortaya çıktığını görüyoruz." 
Terörist başının Suriye'deki PYD yapısı üzerindeki etkisinin sürdüğünü anlatan Çelik, "ABD zaten Kandil'i gözden çıkardıktan sonra PYD denen terörist yapıyı desteklemeye başladı. Burada yeni bir yapı oluşturmak için farklı planların içine de girdikleri anlaşılıyor. Özellikle terörist başının buradaki grup üzerinde etkisi olduğu biliniyor. Bunu kullanmak istiyorlar. Terörist başını da bu süreçte kullanmak amacını güdüyorlar. Teröristbaşı kendince stratejik taarruz, stratejik denge, stratejik üstünlük şeklinde üç aşamalı yol izleme peşinde. Elbette ki izin verilmeyecektir. Ancak burada Türkiye'nin çok dikkatli olması gerekiyor. Terörist yapılanmalar kesinlikle Türkiye'ye zarar vereceği için sınırımızın güvenliği çok önemli, böyle bir yapılanmanın olması bizi zora sokacaktır" diye konuştu. 

2015 SÜRECİ YARGILANACAKTIR

2015 yılında çözüm süreci adı altında yaşananların unutulmadığını ve bir daha da tekrar etmesinin zor olduğuna vurgu yapan Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Bu süreçte bölge adeta el yapımı patlayıcılarla dolduruldu, teröristler istediklerini yaptılar. Sözde maliye yapılanmaları, sözde adliye yapılanmaları yapmak istediler. Bu yetmiyormuş gibi sözde asayiş birimleri kurmak istediler. Ardından ise Türkiye'de yaşananları hep beraber gördük. Dolayısıyla 2015 yılında yaşanan süreçte buna izin verenler ciddi anlamda önümüzdeki dönemde yargılanacaktır. AKP bir daha böyle bir süreci göze alabilir mi, sanmıyorum. Yeni bir süreçte bölücü siyasetin talebi elbette özerklik olacaktır diye düşünüyorum. Buna dikkat edilmesi gerekiyor."