ABD'den Türkiye'ye karşı hamle: Kıbrıs'ın güneyinde Rum askerleri eğitecek

ABD'den Türkiye'ye karşı hamle: Kıbrıs'ın güneyinde Rum askerleri eğitecek
İYİ Parti Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, ABD'nin Kıbrıs'ın güneyinde askeri eğitim desteği vereceğini açıklamasına tepki gösterdi. Çıray, "AKP'nin, Annan Plânı ile dış politikada yaptığı yığınak hatası zarar vermeye devam ediyor." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kıbrıs'ın güneyini Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim (IMET) programına dahil ettiklerini duyurdu.

Pompeo, "ABD Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs'a uluslararası askeri eğitim vermeyi ve öğretim fonu sağlamayı planlıyor. Bu adım, Doğu Akdeniz'de istikrarı sağlama adına anahtar bölgesel ortaklarla ilişkileri geliştirme çabalarımızın bir parçasıdır." ifadelerini kullandı.

Söz konusu karara Twitter hesabı üzerinden tepki gösteren İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, "AKP'nin, Annan Plânı ile dış politikada yaptığı yığınak hatası zarar vermeye devam ediyor. Doğu Akdeniz'de NATO müttefiki ABD'den ilginç bir hamle geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Güney Kıbrıs Rum yönetimine askeri eğitim desteği verileceğini açıkladı." ifadelerini kullandı.

KKTC'DEN DEPKİ

KKTC Cumhurbaşkanlığ'ından yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz’de yükselen gerilime işaret edilerek "Tüm ilgili tarafların müdahil olduğu kapsamlı bir diyalog ve iş birliği yerine, ABD ile GKRY arasında ikili olarak askeri faaliyetlerin ve programların artırılmasıyla bölgesel istikrara nasıl fayda sağlanacağı anlaşılır değildir." ifadeleri kullanıldı.