ABD, Moskova'ya rest çekti

ABD, Moskova'ya rest çekti
ABD yönetimi, Suriye ve Esad rejimiyle ilgili taahhütlerini yerine getirmediği sürece Moskova yönetimiyle herhangi bir askeri iş birliğine girmeyeceklerini açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Suriye’deki ateşkesle ilgili gelinen noktayı ve Esad rejimi ile Rusya’nın tavrını değerlendirdi. Earnest, Suriye’yle ilgili birçok taahhüdünü yerine getirmediği ve özellikle Esad rejimine, uyguladığı şiddete son vermesi yönünde yeterli baskıyı yapmadığı gerekçesiyle Rusya’yı eleştirdi. Rusya’nın çatışmaların durdurulması anlaşması kapsamındaki birçok taahhüdünü ya yerine getiremediğini ya da getirmek istemediğini ifade eden Earnest, “Ruslar Suriye’yle ilgili taahhütlerini yerine getirmeden kendileriyle herhangi bir askeri işbirliğimiz söz konusu olamaz” diye konuştu. Halep’te bombalanan yardım konvoyunun sorumluluğunun Ruslarda olduğunu savunan Earnest, bölgede koalisyona veya ABD ordusuna ait hiçbir uçağın olmadığını belirterek, “Ya Rusların ya da Esad rejiminin bombaladığını biliyoruz. Sorumlu Rusya’dır” dedi. Rusya ile Suriye’de ateşkes imkanı olup olmadığını konuşmaya devam ettiklerini de sözlerine ekleyen Earnest, Moskova’nın son 10 günde kredisini çok kötüye kullandığı değerlendirmesini yaptı. Türkiye’nin IŞİD’le mücadele kapsamındaki askeri çabalarına da değinen Earnest, “IŞİD’e karşı Irak’ta ciddi, Suriye’de ise belli ölçüde ilerleme kaydettik. Türkiye-Suriye sınırındaki kritik bölgelerin temizlenmesi önemli” dedi.

Düş kırıklığı

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, “Suriye’de ateşkesin yenilenmesine yönelik toplantının uzun, sancılı ve zor geçtiğini ve hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Mistura, Rusya ve ABD’nin bu konuda ciddi bir şekilde çalıştığına inanmak istiyorum” diye konuştu.

Halep’e operasyon

Esad güçleri, Halep’in muhaliflerin kontrolündeki bölgelerine büyük çaplı bir operasyon başlattığını duyurdu. Şam, sivil halktan teröristlerin bulunduğu bölgelerden uzaklaşmasını istedi. İnsani krizle karşı karşıya olan Halep’in büyük bölümü Suriye güçlerinin kontrolünde.