ABD, Suriye'yi vurdu!

ABD, Suriye'yi vurdu!
Suriye Ordusu'ndan yapılan resmi açıklamada "ABD hava üssümüze 'açık bir saldırıda' bulundu. Saldırıda altı kişi öldü ve büyük maddi hasar oluştu"

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ordusunun Suriye’yi füzeyle vurduğunu açıkladı. Florida’daki evinden gazetecilere yaptığı kısa açıklamada Trump, “Suriye’ye yönelik hedefi belli saldırının emrini verdiğini” söyledi.

Trump füze saldırısının, Salı günü Suriye’nin Han Şeyhun kasabasında en az 72 kişinin hayatını kaybettiği kimyasal saldırıya karşılık yapıldığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriye saatiyle 04:40’ta Akdeniz’in doğusundaki ABD savaş gemilerinden Suriye’ye 59 Tomahawk füzesi fırlatıldığını duyurdu.

ABD lideri sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye’nin yasaklı olan kimyasal silahları kullandığı, kimyasal silah sözleşmesi altındaki yükümlülüklerini ihlal ettiği ve BM Güvenlik Konseyi’nin çağrılarını yok saydığı şüphe götürmez. Ölümcül kimyasal silahların kullanılmasını ve yayılmasını önlemek ve caydırmak Birleşik Devletler’in ulusal güvenlik çıkarı için hayati.”

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı “diktatör” olarak nitelendirren Trump, “Esad yardıma muhtaç erkeklerin, kadınların ve çocukların hayatını çaldı” dedi.

Füzelerle saldırının meydana geldiği İdlib kentinin güneyinde bulunan Humus vilayetine bağlı El Şayrat hava üssünü vurdu. Trump’ın iddiasına göre; Han Şeyhun saldırısını düzenleyen uçaklar bu üsten hareket etti.

GÖZLEMEVİ: 4 ASKER ÖLDÜ

İngiliz Reuters haber ajansı Lübnan merkezli El Mayadin televizyonuna konuşan Humus valisi Talal Barazi’nin açıklamalarına dayanarak, ABD saldırısında ölenlerin bulunduğunu duyurdu.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise, saldırı sonucu Humus yakınlarında El Şayrat hava üssünün neredeyse tamamen yerle bir olduğunu ve 4 Suriye askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Suriye Ordusu’ndan bölgedeki kaynaklarına dayanarak bilgi veren Gözlemevi’nin iddiasına ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

Ancak Humus Valisi Talali, ikinci açıklamasında 5 kişinin öldüğünü ve 7 kişinin yaralandığını duyurdu.

RUSYA BİLGİLENDİRİLDİ Mİ?

ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, USS Porter ve USS Ross gemilerinden fırlatılan füzelerin El Şayrat hava üssündeki hava araçlarını, hava aracı depo alanlarını, mühimmat depolama sahalarını, hava savunma sistemlerini ve radarları hedef aldığı belirtildi.

İlgili Haberler