ABD, Suudi Arabistan’a Yemen’de desteği askıya aldı

ABD, Suudi Arabistan’a Yemen’de desteği askıya aldı
ABD’de Senato, Suudi Arabistan’ın öncüllüğünde Yemen’de yürütülen savaşa ABD’nin desteğini askıya almasını öngören tasarıyı onayladı. Kararın onaylanmasında özellikle Trump yönetiminin Kaşık cinayetindeki duruşundan rahatsız olan senatörler etkili oldu.

ABD’de Senato bir araya gelerek Yemen’deki savaşta Suudi Arabistan’a verilen desteğin azaltılmasını öngören yasa tasarısını oyladı. Senato Suudilerin önderliğinde başlatılan savaş ve ablukanın bitirilmesini oylamadan önce Trump yönetiminden yetkililerin brifinglerini dinledi.

Oturumdan önce ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yemen ve Kaşıkçı konusunda açıklamalarda bulundu. Fakat ABD basınında ve uluslararası kamuoyunda yer alan haberlerde senatörlerin bu durumdan rahatsızlık duyduğu ve Trump yönetiminin bu konuda hamle yapmaktan çekinmesinden memnun olmadıkları ifade edildi.

Oturumun ardından yapılan oylamada da ABD’nin Suudi Arabistan’a Yemen’deki savaş için verdiği katkının askıya alınmasının önü açıldı. 63’e 37 oyla geçen tasarı böylelikle Kongre’ye gönderildi. Kongre’de de eğer tasarı geçerse ABD’nin Suudi Arabistan’a yapacağı destek askıya alınacak. Fakat Trump yönetimi, tasarının Kongre’den geçmesi durumunda kararı veto edeceğini açıklamış ve gerilimi yükseltmişti.

Brifingten sonra yerel basına konuşan bazı senatörler, “Trump yönetiminin duruşundna rahatsızız” derken Pompeo da, “Zamanlama kötü oldu. Bu krizi tam da diplomatik yollarla çözmeye çalışıyorduk” dedi. Tasarıyı ortaya çıkaran isimlerden olan Demokrat senatör Bernie Sanders ise, “Şimdiden 85.000 çocuk açlıktan öldü. Birleşmiş Milletler milyonlarca insanın açlıktan öleceğini söyledi. Kolera var ve ülkede temiz içme suyu yok. ABD’nin savaşla bağını koparmasının zamanı geldi” dedi.

SES KAYITLARINI DİNLEYEN CIA DİREKTÖRÜ KATILMADI

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Savunma Bakanı Mattis'in senatörlere bilgi vermesi sonrasında oturuma katılan senatörler gazetecilerin sorularını yanıtladı. Brifing basına kapalı ve gizli bir oturum olduğu için senatörler brifingin içeriğine girmedi ancak iki bakanının yaptığı açıklamalardan tatmin olmadıklarını dile getirdiler. Senatörler CIA Başkanı Gina Haspel'in oturuma katılmamasını da eleştirdi. Amerikan istihbarat yetkilileri Kaşıkçı cinayetinden en azından Muhammed bin Selman'ın haberdar olduğu kanısına varmış ancak CIA'in konuyla ilgili bulguları kamuoyu ile paylaşılmamıştı.

CIA Başkanı Gina Haspel Kaşıkçı cinayeti konusunda Türkiye'de temaslarda bulunmuş, hazırladığı raporla ilgili olarak da Başkan Trump'a brifing vermişti. Amerikan istihbaratındaki genel kanı cinayetin talimatının Muhammed bin Selman'dan gittiği yönündeydi. CIA Başkanı Haspel ya da bir başka istihbarat görevlisi senatodaki oturuma katılmadı. Beyaz Saray'ın Haspel'in oturuma katılmasını engellediği iddia edildi. Pompeo ve Mattis'in bilgilendirdiği senatörler CIA Başkanı'nın oturuma katılmamasına tepki gösterdi. Trump yönetimi yetkilileri senatodaki oturumun politika odaklı bir oturum olduğunu savundu. Senatörler kendilerine CIA Başkanı'nın oturuma katılmamasıyla ilgili basın mensuplarından gelen ısrarlı soruları “Brifingden anladığımız kadarıyla Beyaz Saray Haspel'in oturuma katılmasını istemedi” şeklinde yanıtladı.

CUMHURİYETÇİ SENATÖR TEPKİ GÖSTERDİ

Suudi Arabistan'a bugüne kadar en sert tepkiyi veren senatörlerden biri deneyimli Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham. Graham, Suudi Arabistan konusundaki tasarı dahil her önemli konudaki oylamada CIA, senatörlere Kaşıkçı konusunda bilgi verene kadar oy kullanmayacağını söyledi. Lindsay Graham “Kaşıkçı cinayetinin Muhammed bin Selman'ın bilgisi olmadan işlenemeyeceği görüşümü desteklesin ya da desteklemesin, CIA tarafından bilgilendirilme imkanım elimden alınamaz” diye konuştu. Senatör Graham, brifingin Muhammed bin Selman'ın Kaşıkçı cinayetinden haberdar olduğu görüşünü desteklemesi durumunda Suudi Arabistan'la ilişkilerin hiçbir şey olmamış gibi devam etmeyeceğini savundu.

İlgili Haberler